WKO
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
WKO staat voor Warmte Koude Opslag, een duurzame techniek om thermische energie (warmte en koude) op te slaan in de bodem en deze te benutten voor het verwarmen en koelen van gebouwen.
Omschrijving
Een WKO-systeem maakt gebruik van de natuurlijke temperatuur van de bodem, met name in watervoerende lagen (aquifers). In de zomer wordt overtollige warmte uit een gebouw of proces via een warmtewisselaar opgeslagen in een 'warme bron' in de bodem. In de winter wordt deze opgeslagen warmte weer benut voor verwarming. Andersom wordt in de winter koude opgeslagen in een 'koude bron' voor gebruik als 'passieve koeling' in de zomer. Vaak wordt een warmtepomp gekoppeld aan een WKO-systeem om de temperatuur van de bodembron naar het gewenste niveau te brengen voor ruimteverwarming.
Soorten WKO-systemen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen open en gesloten WKO-systemen. Open systemen circuleren grondwater en maken gebruik van onttrekkings- en infiltratiebronnen. Gesloten systemen verplaatsen geen grondwater, maar wisselen warmte en koude uit via een gesloten buizenstelsel in de ondergrond, ook wel bodemwarmtewisselaars genoemd.
Toepassingen
WKO-systemen zijn met name geschikt voor utiliteitsgebouwen, zorginstellingen, kantoren, bedrijfspanden en kassencomplexen met een relatief grote en constante behoefte aan warmte en koude. Ook bij nieuwbouw en renovatieprojecten kan WKO een geschikte oplossing zijn voor gasloos verwarmen en koelen.
Vergelijkbare termen
Energieopslag in de bodem |
Geothermie |
Warmtepomp
Gebruikte bronnen: