Langsgebint

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een langsgebint is een onderdeel van een traditionele kapconstructie dat in de lengterichting van een gebouw is geplaatst.

Omschrijving

Een langsgebint is een dragende houtconstructie, een 'plakje' van de kapconstructie. Het bestaat doorgaans uit drie of meer stijlen (verticale balken) die aan de bovenzijde met elkaar verbonden zijn door een langsbalk. Schoren worden gebruikt om de verbindingen tussen de stijlen en de langsbalk te verstevigen en zo driehoeken te vormen voor stabiliteit. In tegenstelling tot dwarsgebinten, die haaks op de lengterichting van het gebouw staan, loopt een langsgebint parallel aan de lange zijde van het gebouw. Kapconstructies met langsgebinten bestaan meestal uit twee van dergelijke gebinten, gekoppeld door dwarsbalken (koppelbalken) die haaks op de langsbalken en stijlen staan. Deze koppelbalken worden vaak met korbeels geschoord naar de stijlen.

Verschil met dwarsgebint

Het voornaamste verschil tussen een langsgebint en een dwarsgebint is hun oriëntatie ten opzichte van de lengteas van het gebouw. Dwarsgebinten staan haaks op de lengterichting en komen vaker voor in traditionele Nederlandse boerderijen. Langsgebinten zijn in Nederland minder gebruikelijk en worden vaker aangetroffen in bijvoorbeeld Duitsland en delen van Oost-Nederland.

Onderdelen

Een langsgebint bestaat uit meerdere stijlen, een langsbalk bovenaan die de stijlen verbindt, en schoren die de verbindingen verstevigen. Soms is er ook een langsbalk onderaan de constructie aanwezig voor extra stevigheid. De verbindingen binnen een gebint, zoals pen-en-gat-verbindingen, worden vaak vastgezet met houten nagels (toognagels).

Vergelijkbare termen

Dwarsgebint | spantconstructie | dakgebint

Gebruikte bronnen: