Koorhek
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een koorhek is een hek, meestal vervaardigd uit hout of metaal, dat geplaatst is tussen het koor en het schip van een kerk om deze ruimtes van elkaar te scheiden.
Omschrijving
Het koorhek dient als afscheiding tussen het koor (waar zich doorgaans het hoogaltaar bevindt en waar vroeger de geestelijken en zangers zaten) en het schip (het gedeelte van de kerk bestemd voor de kerkgangers, ook wel lekenruimte genoemd). De functie van het koorhek is vergelijkbaar met die van een doksaal, maar in tegenstelling tot een doksaal is een koorhek doorzichtig en heeft het geen tribune erboven. Oorspronkelijk waren koorhekken in gebruik in katholieke kerken, maar na de Reformatie werden ze ook in protestantse kerken geplaatst, soms behield de koorruimte dan een andere functie. In veel katholieke kerken zijn koorhekken na het Tweede Vaticaans Concilie verdwenen en vervangen door communiebanken.
Materialen en vormgeving
Koorhekken worden doorgaans gemaakt van hout of metaal, zoals smeedijzer of geelkoper. De vormgeving kan variëren van eenvoudige hekwerken tot rijkelijk versierde constructies met paneelwerk, gesneden spijlen of gegoten elementen. Soms bevat een koorhek deuren in het midden. Op een koorhek kan een triomfkruis geplaatst zijn, soms geflankeerd door beelden.
Verhouding tot doksaal en oksaal
Het koorhek heeft een vergelijkbare functie als een doksaal of oksaal: het scheiden van koor en schip. Een belangrijk verschil is dat een koorhek doorzichtig is en geen galerij of tribune heeft, zoals een doksaal vaak wel heeft.
Vergelijkbare termen
Communiebank |
doksaal |
iconostase
Gebruikte bronnen: