Boerderijoven
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een boerderijoven is een traditionele bakoven, vaak op een boerderij geplaatst, die gebruikt werd voor het bakken van brood en andere voedingsmiddelen.
Omschrijving
Boerderijovens waren vroeger een belangrijk onderdeel van het boerenleven en werden meestal buiten de boerderij gebouwd, soms in een apart gebouw. Ze werden geconstrueerd met vuurvaste materialen zoals steen, leem of klei, en hadden vaak een koepelvorm om de warmte goed te verdelen. Het bakproces begon met het stoken van hout in de oven, waarna de hitte in de ovenwand werd opgeslagen. Nadat het vuur gedoofd was en de as verwijderd, kon er gebakken worden. Met een lange schieter werden brood en andere gerechten in de hete oven geplaatst. Tegenwoordig zijn traditionele boerderijovens zeldzaam, maar ze zijn nog te vinden bij historische boerderijen of in musea waar demonstraties worden gegeven.
Vergelijkbare termen
Broodoven
Gebruikte bronnen: