Bakoven

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een bakoven is een constructie of apparaat ontworpen voor het bakken van voedsel, met name brood en gebak, door middel van verhitting.

Omschrijving

Traditionele bakovens werden vaak opgebouwd uit vuurvaste materialen zoals bakstenen en leem, die warmte goed vasthouden en gelijkmatig verspreiden. Ze werden vroeger soms om veiligheidsredenen (brandgevaar) in een apart gebouwtje, een bakhuisje, opgetrokken. De oven zelf kon een eenvoudig stenen gewelf zijn op een tegelbodem, met een opening aan de voorzijde. Vuurvaste stenen of chamotte stenen worden aanbevolen voor de ovenvloer vanwege hun gladheid. Metselspecie gemaakt met Portland cement is niet vuurvast; het gebruik van professionele vuurvaste metselspecie of kit wordt aangeraden. Er zijn aanwijzingen dat in Nederland al in prehistorische tijden aardewerk werd gebakken in kuilen die mogelijk als vroege ovens dienden. Houtskool, dat vroeger als brandstof werd gebruikt, kon worden gemaakt door een bakoven warm te stoken en de gloeiende kolen in een doofpot te doven.

Materialen voor bakovens

Voor de bouw van ovens of haarden kunnen hittebestendige stenen, ook wel vuurvaste stenen genoemd, gebruikt worden. Deze stenen, die geschikt zijn tot zeer hoge temperaturen, kunnen dienen voor de vloer of wand van een oven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kwaliteiten en worden toegepast in onder meer pizzaovens, broodovens, kachels, barbecues en industriële ovens. Vuurvaste stenen en chamotte stenen beschermen de constructie tegen intense hitte en dragen bij aan optimale verbranding in bijvoorbeeld haarden en kachels. Naast stenen zijn er ook vuurvaste isolatiematerialen beschikbaar.

Gebruikte bronnen: