Leemgrond
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Leemgrond is een grondsoort die voornamelijk bestaat uit een mengsel van silt, klei en zand.
Omschrijving
Leemgrond wordt gevormd door de afzetting van deeltjes fijner dan zand, vaak meegevoerd door wind, rivieren of ijs. De samenstelling kan variëren, maar over het algemeen bevat leemgrond een goede balans tussen zand, silt en klei. Dit zorgt voor eigenschappen zoals een goede waterdoorlatendheid én het vermogen om voldoende vocht vast te houden. Droge leem is kruimelig en los, terwijl natte leem kleverig wordt. In de bouw wordt leem, dat een dichte structuur heeft, al duizenden jaren toegepast, onder andere voor muren en stucwerk. Leem als bouwmateriaal staat bekend om zijn vochtregulerende eigenschappen en draagt bij aan een gezond binnenklimaat.
Samenstelling en eigenschappen
Leemgrond is een mengsel van klei, silt en zand. De verhoudingen kunnen variëren, waarbij 'vette' leem meer klei bevat en 'arme' of 'schrale' leem meer zand of silt. Een mogelijke standaardverhouding is 10% klei, 70% silt en 20% zand, maar andere bronnen noemen bijvoorbeeld 45% zand, 40% silt en 15% klei of ongeveer gelijke delen. Leem heeft een dichte structuur. De korrelgrootte van leem ligt doorgaans tussen de 20 en 40 µm. Leem is minder goed waterdoorlatend dan zandgrond, maar beter dan kleigrond. Het kan goed vocht vasthouden zonder te veel te plassen.
Toepassingen in de bouw
Leem wordt al zeer lang gebruikt als bouwmateriaal. Het kan worden toegepast in muren en als stucwerk. Leemstuc kan worden gebruikt voor het afwerken van binnenmuren en heeft eigenschappen zoals brandveiligheid, vochtstabilisatie en warmteaccumulatie. Leem kan ook verwerkt worden tot leemstenen of stampleem. Moderne leemproducten, zoals leemstuc en leemplaten, worden zowel bij restauraties als nieuwbouw ingezet. Leem draagt bij aan een gezond binnenklimaat door de vochtregulerende werking. Het is een duurzaam en ecologisch bouwmateriaal.
Vergelijkbare termen
Kleigrond |
Zandgrond
Gebruikte bronnen: