Houtworm

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Houtworm is een verzamelnaam voor de larven van diverse houtborende kevers, die zich voeden met hout en daarin gangen graven.

Omschrijving

Houtworm is de larvale fase van bepaalde keversoorten, zoals de gewone houtwormkever, bonte knaagkever (ook wel grote houtworm genoemd), huisboktor en spinthoutkever. Het zijn deze larven die de schade aanrichten door zich door het hout te boren. Ze leven van de cellulose in het hout. De volwassen kevers zelf veroorzaken indirect schade doordat ze eitjes leggen in het hout. De aanwezigheid van houtworm wordt vaak pas zichtbaar door kleine, ronde tot ovale uitvliegopeningen in het hout en het daarbij liggende fijne zaagsel, ook wel boormeel genoemd. Aantasting door houtworm kan leiden tot verzwakking van houten constructies, meubels en andere houten objecten.

Soorten houtworm

De term houtworm is een verzamelnaam voor larven van verschillende kevers die in hout leven. De meest voorkomende soorten in Nederland die als 'houtworm' worden aangeduid, zijn de larven van de gewone houtwormkever, de grote houtwormkever (bonte knaagkever), de huisboktor en de spinthoutkever. Er wordt onderscheid gemaakt tussen nathoutboorders (die vers, vochtig hout aantasten, meestal in de natuur) en drooghoutboorders (die gedroogd hout in gebouwen aantasten).

Schade en Herkenning

Schade door houtworm wordt veroorzaakt door de larven die gangen graven in het hout om zich te voeden. De kevers zelf zorgen voor de verspreiding door eitjes te leggen. Tekenen van houtworm zijn kleine gaatjes (uitvliegopeningen) in het hout en de aanwezigheid van boormeel (fijn zaagsel) rondom deze gaatjes. Aanzienlijke aantasting kan leiden tot verzwakking van het hout. Regelmatige inspectie van houten objecten en constructies is belangrijk om schade tijdig te herkennen.

Bestrijding en Preventie

Bij een vermoeden van houtworm is het raadzaam een vakkundige inspectie te laten uitvoeren om de soort aantaster en de omvang van de schade vast te stellen. Bestrijding kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van de situatie en de soort. Preventieve maatregelen omvatten onder meer het zorgen voor goede ventilatie van ruimtes met veel hout en het behandelen van nieuw hout met een houtwormwerend middel. Het gebruik van reeds besmet hout moet worden voorkomen om kruisbesmetting te vermijden.

Vergelijkbare termen

Houtrot | boktor | houtaantasting

Gebruikte bronnen: