Geleidelijn
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een geleidelijn is een kunstmatig aangebracht element dat dient als oriëntatiepunt of ononderbroken geleiding, primair bedoeld om blinden en slechtzienden te helpen zich veilig te verplaatsen en te oriënteren in de openbare ruimte en gebouwen.
Omschrijving
Geleidelijnen zijn fysieke markeringen in de openbare ruimte en in gebouwen die speciaal zijn ontworpen om mensen met een visuele beperking te ondersteunen bij hun mobiliteit en oriëntatie. Ze vormen een voorspelbare route die helpt bij het vinden van de weg en het vermijden van obstakels. Deze lijnen dragen bij aan de veiligheid, zelfstandigheid en toegankelijkheid voor deze groep gebruikers. Geleidelijnen kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder geribbelde tegels of andere tactiele markeringen die met een taststok of de voeten gevoeld kunnen worden. Ze worden aangelegd als onderdeel van toegankelijkheidsmaatregelen in de bouw en renovatie van publieke ruimtes en gebouwen, conform relevante wet- en regelgeving en standaarden.
Toepassing en materialen
Geleidelijnen worden toegepast in diverse publieke ruimtes, zoals op stations, in en rond openbare gebouwen en langs looproutes. Ze bestaan vaak uit speciaal gevormde tegels, zoals ribbeltegels of noppentegels, die tactiele informatie geven. Naast tactiele kenmerken, kunnen geleidelijnen ook visueel contrasteren met de omgeving om slechtzienden te ondersteunen. Materialen variëren, maar roestvrijstalen (RVS) geleidelijnen en markeringen op straatstenen of door middel van verf/thermoplastische markeringen worden eveneens gebruikt. Het is essentieel dat geleidelijnen vrij blijven van obstakels om hun functie te kunnen vervullen.
Vergelijkbare termen
Uitlijnlaser |
richtdraad |
waterpas
Gebruikte bronnen: