energiecertificaten

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een energiecertificaat, ook bekend als energielabel of in België als EPC (EnergiePrestatieCertificaat), is een document dat de energieprestatie van een gebouw aangeeft.

Omschrijving

Energiecertificaten zijn verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren en scholen) in Nederland en België. Ze informeren potentiële kopers of huurders over het geschatte energieverbruik en de energie-efficiëntie van het pand. Het certificaat wordt opgesteld door een erkend energieadviseur en is maximaal 10 jaar geldig. Het doel is om eigenaren en gebruikers bewust te maken van de energieprestatie en hen te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen.

Energieprestatie en labels

De energieprestatie van een gebouw wordt uitgedrukt in een labelklasse, variërend van G (zeer onzuinig) tot A+++++ (zeer zuinig). Dit label is gebaseerd op het primair fossiele energiegebruik per vierkante meter per jaar (kWh/m² jr) en het aandeel hernieuwbare energie. Sinds 1 januari 2021 wordt de energieprestatie voor nieuwbouw in Nederland bepaald volgens de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutraal), waarbij de energieprestatie-indicator in kWh/m² jr wordt uitgedrukt en het aandeel hernieuwbare energie als percentage.

Verplichtingen en uitzonderingen

Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van de meeste gebouwen. Bij het te koop of te huur aanbieden via commerciële media, moet de energielabelklasse worden vermeld in de advertentie. Er zijn echter uitzonderingen, zoals voor kerken, moskeeën en beschermde monumenten. Eigenaren van huurwoningen met energielabel E, F of G moeten deze uiterlijk 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal label D.

Vergelijkbare termen

EPB-certificaat

Gebruikte bronnen: