Composthoop

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een composthoop is een gecontroleerde opeenhoping van organisch materiaal uit de tuin en keuken dat door micro-organismen wordt omgezet in compost, een vruchtbare bodemverbeteraar.

Omschrijving

Bij composteren breken bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen organisch afval met behulp van zuurstof af tot compost. Dit proces lijkt op wat er in een bosbodem gebeurt, maar kan in een composthoop aanzienlijk sneller verlopen. Een composthoop bestaat idealiter uit een mix van koolstofrijk (bruin) materiaal, zoals bladeren en snoeihout, en stikstofrijk (groen) materiaal, zoals grasmaaisel en keukenafval. Een goede opbouw in laagjes en voldoende beluchting door bijvoorbeeld regelmatig omzetten met een riek zijn belangrijk voor een succesvolle compostering en om rotting te voorkomen. Compost verbetert de bodemstructuur, de waterhuishouding en voegt voedingsstoffen toe, waardoor het een waardevol middel is voor zowel de hobbytuinier als in de professionele tuinbouw.

Locatie en opbouw

De ideale locatie voor een composthoop is in de halfschaduw om uitdroging te voorkomen, maar wel met voldoende contact met de ondergrond zodat bodemorganismen toegang hebben. Een composthoop kan los op de grond worden aangelegd of in een bak van diverse materialen. Voor een goede beluchting is het aan te raden grover materiaal, zoals takken, onderin te leggen. Het afval wordt vervolgens in lagen opgebouwd, waarbij afwisseling tussen groen en bruin materiaal belangrijk is. Het toevoegen van een dun laagje kalk of compost kan het proces versnellen. Een composthoop moet vochtig zijn, maar niet te nat, en voldoende luchtig van opbouw zijn.

Geschikt en ongeschikt materiaal

Geschikt materiaal voor op de composthoop omvat onder andere groente- en fruitafval (ongekookt), grasmaaisel (in dunne lagen), bladeren, klein snoeihout, onkruid zonder zaad, koffieprut, theezakjes en eierschalen. Materialen die niet op de composthoop thuishoren zijn onder meer bewerkt voedsel, vlees en botjes, wortelonkruiden, citrus- en aardappelschillen (indien bespoten), houtas (in grote hoeveelheden), vetten, kattenbakkorrels en -poep, coniferentakken en zieke plantendelen. Gekookte etensresten kunnen rotten en ongewenste insecten aantrekken.

Gebruikte bronnen: