Broodoven
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een broodoven is een oven, vaak traditioneel gebouwd van vuurvast materiaal zoals steen of baksteen, specifiek ontworpen voor het bakken van brood en aanverwante producten door middel van opgeslagen of indirecte warmte.
Omschrijving
Een broodoven is een constructie die al lange tijd wordt gebruikt voor het bakken van brood en andere voedingsmiddelen. De traditionele uitvoering bestaat uit een binnenkant van vuurvast materiaal, zoals baksteen of natuursteen, en een isolerende buitenlaag om warmte vast te houden. De oven wordt verwarmd door een vuur, waarbij de warmte wordt opgenomen en vastgehouden door de stenen. Nadat het vuur is verwijderd en de temperatuur juist is, wordt het brood in de oven geplaatst om te bakken. Goede vuurvaste materialen zijn essentieel voor het bouwen van een broodoven, waarbij voor de ovenvloer vaak vuurvaste of chamotte stenen worden gebruikt die gladder zijn en beter bestand tegen temperatuurwisselingen dan gewone bakstenen. Ook vuurvaste metselspecie, kit of beton kan worden toegepast.
Materialen en constructie
Voor de constructie van een traditionele broodoven worden vuurvaste materialen gebruikt. De ovenkamer zelf, bestaande uit de ovenvloer en het gewelf, wordt vaak opgebouwd uit vuurvaste stenen of tegels. Voor de onderbouw en zijkanten kunnen snelbouwstenen of cellenbetonblokken (Ytong) worden toegepast, eventueel afgewerkt met materialen zoals oude klampstenen. Een goede fundering is belangrijk om verzakking te voorkomen. Naast vuurvaste stenen zijn ook vuurvaste metselspecie, kit of beton geschikte materialen voor delen van de oven. Hardsteen en graniet zijn minder geschikt voor de ovenkern vanwege hun bestandheid tegen temperatuurwisselingen, maar hardsteen kan wel voor de buitenafwerking gebruikt worden.
Soorten en toepassingen
Broodovens worden zowel traditioneel gebouwd voor gebruik met houtvuur, als in modernere uitvoeringen, zoals bakvormen van vuurvast keramiek die de omstandigheden van een traditionele oven nabootsen. De vorm van de ovenkamer kan variëren en is onderwerp van discussie wat betreft de beste bakresultaten. Naast brood kunnen in een broodoven ook andere producten worden gebakken, zoals pizza's. Sommige moderne 'broodovens' zijn feitelijk elektrische of gasgestookte bakapparaten of pannen van materialen zoals gietijzer of Cor-Ten staal.
Gebruikte bronnen: