Windverband
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een windverband, ook wel stabiliteitsverband of kruisverband genoemd, is een constructief element dat horizontale krachten, zoals windbelasting, opvangt en afdraagt naar de fundering, waardoor de stabiliteit en stijfheid van een gebouw worden vergroot.
Omschrijving
Windverbanden bestaan doorgaans uit diagonale elementen, zoals staven of kabels, die in een rechthoekig raster van kolommen en balken worden geplaatst. Deze diagonale elementen vormen onvervormbare driehoeken die voorkomen dat de constructie onder horizontale belasting te veel vervormt of bezwijkt. Ze worden toegepast in verschillende delen van een gebouw, zoals in gevels tussen kolommen of in het dakvlak. Hoewel de naam 'windverband' doet vermoeden dat ze alleen tegen windkrachten beschermen, hebben ze vaak ook een bredere constructieve functie en vangen ze bijvoorbeeld ook spat- en dwarskrachten op die voortkomen uit uitkragende liggers.
Vormen en materialen
Windverbanden kunnen verschillende vormen aannemen, zoals kruisende diagonalen, wat de meest gekozen vorm is vanwege het gemak van aanbrengen, of een A-constructie. In het dakvlak worden soms hoeklijnen gebruikt in plaats van kruiselings aangebrachte kabels. De elementen van een windverband kunnen uitgevoerd zijn als trek- en drukstaven, of alleen als trekelementen zoals staalkabels of trekstangen met spanschroeven. Materialen waaruit windverbanden gemaakt kunnen worden zijn onder andere hout, staal of aluminium. Bij stalen profielen wordt vaak gerekend op trek, terwijl bij houten profielen meestal op drukkrachten wordt gerekend. Een nastelbaar windverband maakt het mogelijk om 'speling' uit het verband te draaien en de constructie optimaal af te stellen.
Vergelijkbare termen
Kruisverband |
Vakwerkbouw |
Schoren
Gebruikte bronnen: