Aardwarmte
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is duurzame energie die wordt gewonnen uit de warmte die is opgeslagen in de aardbodem.
Omschrijving
Aardwarmte is afkomstig van de hete aardkern en het natuurlijke verval van radioactieve elementen in de aardkorst. Deze warmte kan worden benut voor verwarming en koeling van gebouwen, en in sommige gevallen voor elektriciteitsopwekking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ondiepe en diepe geothermie, gebaseerd op de diepte van de boringen. Bij het winnen van aardwarmte wordt warm water uit de ondergrond omhoog gepompt. De warmte wordt hieruit benut, waarna het afgekoelde water weer de grond in wordt geïnjecteerd. Systemen kunnen open of gesloten zijn, waarbij bij open systemen grondwater wordt onttrokken en teruggebracht, en bij gesloten systemen een vloeistof in een circuit circuleert zonder direct contact met het grondwater.
Toepassingen
Aardwarmte wordt in de bouw toegepast voor het verwarmen en koelen van woningen, utiliteitsgebouwen en kassen. Diepe geothermie kan ook worden ingezet voor industriële processen die hogere temperaturen vereisen. De toepassing van aardwarmte kan zowel collectief via warmtenetten als individueel met behulp van warmtepompen plaatsvinden.
Typen geothermie
De classificatie van geothermie hangt af van de diepte van de boringen en de temperatuur van de warmtebron. Hoewel de precieze definities kunnen variëren, wordt in Nederland doorgaans gesproken van bodemenergie of ondiepe geothermie voor dieptes tot circa 500 meter, en van aardwarmte of diepe geothermie voor dieptes daaronder. Ultradiepe geothermie betreft dieptes vanaf ongeveer 4000 meter en levert hogere temperaturen.
Vergelijkbare termen
Geothermische energie
Gebruikte bronnen: