Aanvangssterkte
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
De aanvangssterkte is de mechanische sterkte van een bouwmateriaal, zoals beton, mortel of lijm, op een bepaald tijdstip kort na de bereiding of verwerking, voordat de volledige normsterkte is bereikt.
Omschrijving
Aanvangssterkte duidt op de capaciteit van een materiaal om in de beginfase na aanbrengen of storten al enige belasting te kunnen dragen. Bij beton is deze vroege sterkte bepalend voor de snelheid waarmee bouwwerkzaamheden kunnen worden voortgezet, bijvoorbeeld voor het moment van ontkisten van bekistingen of het belasten van de constructie. Bij lijmen en mortels helpt de aanvangssterkte bij het tijdelijk fixeren van elementen totdat het materiaal volledig is uitgehard. Factoren zoals de cementsoort, de water-cementfactor, het gebruik van hulpstoffen en de omgevingstemperatuur beïnvloeden de aanvangssterkte en de snelheid van sterkteontwikkeling.
Verschil met normsterkte
De aanvangssterkte is de sterkte die het materiaal in de eerste periode na aanmaak of verwerking heeft, in tegenstelling tot de normsterkte die meestal na 28 dagen wordt gemeten.
Aanvangssterkte bij verschillende materialen
Bij beton heeft de aanvangssterkte direct te maken met de draagkracht in de vroege fase. Bij lijmen kan de aanvangssterkte meer gerelateerd zijn aan de fase waarin een gelijmd onderdeel 'handvast' is en verder verwerkt kan worden, wat duidt op verwerkbaarheid in een bepaald stadium van uitharding. Het toevoegen van cement kan de aanvangssterkte van schelpkalkmortel verhogen.
Factoren die aanvangssterkte beïnvloeden
De aanvangssterkte van beton wordt beïnvloed door de cementsoort (bijvoorbeeld HES-cement voor snelle sterkteontwikkeling), de water-cementfactor, het gebruik van hulpstoffen en de temperatuur. Bij lijmen kan het toevoegen van calciumformiaat als vroegsterktemiddel de aanvangssterkte verbeteren. Ook het klinkergehalte en de maalfijnheid van cement spelen een rol bij de aanvangssterkte van beton.
Vergelijkbare termen
Uithardingssterkte
Gebruikte bronnen: