Torenklokken
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een torenklok is een klok, vaak voorzien van wijzerplaten, die zich in een toren bevindt en gebruikt wordt voor publieke tijdsaanduiding door middel van wijzers en/of klokgelui.
Omschrijving
Torenklokken dienen al eeuwenlang als publieke tijdsaanduiding in stedelijke en dorpse omgevingen, vaak geplaatst in de torens van kerken, gemeentehuizen of andere representatieve gebouwen. Vroeger hadden torenklokken vooral praktische waarde omdat weinig mensen een eigen uurwerk bezaten en de klok de begin- en eindtijden van activiteiten, zoals markten of werk, aangaf. Tegenwoordig hebben ze naast de tijdsaanduiding vooral historische en esthetische waarde. Een torenklok kan zowel wijzers hebben om de tijd af te lezen (vaak met één of meerdere wijzerplaten) als klokken (bellen) om de tijd aan te geven door middel van slagen. De klokken worden ook gebruikt om gelovigen op te roepen voor kerkdiensten, om feestelijke gebeurtenissen aan te kondigen of bij rouw of onheil. Het uurwerk dat de torenklok aandrijft, bevindt zich meestal in de toren.
Techniek en onderhoud
Het hart van een torenklok wordt gevormd door het torenuurwerk, dat van oudsher mechanisch was en door gewichten werd aangedreven. Met de introductie van de slinger, uitgevonden door Christiaan Huygens in 1656, werd de nauwkeurigheid aanzienlijk verbeterd. Tegenwoordig zijn er ook elektrische en radiogestuurde torenuurwerken. Onderhoud van torenklokken en hun uurwerken is essentieel voor een goede werking en behoud van dit vaak monumentale erfgoed. Gebrek aan onderhoud kan leiden tot defecten. Gespecialiseerde bedrijven voeren onderhoud en restauraties uit.
Vergelijkbare termen
Klokkentoren |
Beiaard
Gebruikte bronnen: