Staalproductie
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Staalproductie is het proces waarbij ruwijzer en/of staalschroot wordt omgezet in staal door onzuiverheden zoals overtollige koolstof te verwijderen en de gewenste samenstelling te verkrijgen.
Omschrijving
Staal is een legering van ijzer en koolstof. Ruwijzer, dat in hoogovens wordt geproduceerd uit ijzererts, bevat een hoog koolstofgehalte en andere onzuiverheden, wat het bros maakt. Om ruwijzer om te zetten naar staal, moet het koolstofgehalte worden verlaagd en moeten onzuiverheden worden verwijderd. Dit gebeurt in een staalfabriek middels verschillende processen. Na het omzetten wordt het vloeibare staal vaak in plakken gegoten voor verdere verwerking.
Productieprocessen
Er zijn diverse methoden voor staalproductie. Het traditionele proces omvat het zuurstofblaasproces (ook bekend als convertorproces of BOF - Basic Oxygen Furnace), waarbij zuurstof in vloeibaar ruwijzer wordt geblazen om koolstof en andere elementen te oxideren en te verwijderen. Hierbij kan ook staalschroot worden toegevoegd. Een andere belangrijke methode is het elektrisch boogovenproces (EAF - Electric Arc Furnace), dat veelal wordt gebruikt voor de verwerking van staalschroot. Historisch werden ook de Siemens-Martinoven (Open Hearth Furnace) en Bessemer-processen gebruikt.
Grondstoffen
De belangrijkste grondstoffen voor staalproductie zijn ijzererts en koolstof, vaak in de vorm van cokes. IJzererts wordt gedolven en samen met cokes en kalksteen in hoogovens verhit om ruwijzer te produceren. Staalschroot is ook een cruciale grondstof, vooral in elektrische boogovens, en draagt bij aan circulair bouwen. Andere legeringselementen zoals chroom, nikkel en mangaan kunnen worden toegevoegd om het staal specifieke eigenschappen te geven.
Vergelijkbare termen
Ruwijzer |
Staalbereiding |
Staalfabricage
Gebruikte bronnen: