Schoffel

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een schoffel is een tuingereedschap met een horizontaal of schuin geplaatst metalen blad aan het uiteinde van een steel, voornamelijk gebruikt om onkruid los te snijden en de grond te bewerken.

Omschrijving

Schoffels worden gebruikt voor diverse werkzaamheden in de tuin- en landbouw, zoals het verwijderen van onkruid door dit net onder het grondoppervlak af te snijden. Dit helpt uitdroging van het onkruid en verbetert tegelijkertijd de capillaire werking van de bodem. Afhankelijk van het type schoffel en de vorm van het blad (recht, gebogen, puntig, rond, halfrond), kan het gereedschap zowel duwend als trekkend worden gebruikt. Schoffels met een lange steel maken het mogelijk om te werken zonder te hoeven bukken. Naast onkruidbestrijding kan een schoffel ook worden ingezet voor het losmaken van de grond, het maken van zaaigeultjes en het bedekken van zaden.

Soorten schoffels en verwante gereedschappen

Er zijn verschillende soorten schoffels, onderscheiden door de vorm van het blad en de manier van werken. Voorbeelden zijn de Hollandse schoffel, die vaak duwend wordt gebruikt, en de trekschoffel, waarmee onkruid door een trekkende beweging wordt afgesneden. Sommige schoffels zijn aan meerdere zijden geslepen, waardoor ze zowel duwend als trekkend effectief zijn. Naast schoffels bestaan er ook hakken en cultivators, die eveneens worden gebruikt voor grondbewerking en onkruidbestrijding, maar veelal door middel van een hakkende beweging. Een 'U-schoffelhak' wordt genoemd als een multifunctioneel gereedschap dat als schoffel en hak gebruikt kan worden.

Vergelijkbare termen

Hak-schoffel | Duwschoffel

Gebruikte bronnen: