RAW

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

RAW staat voor Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw, een gestandaardiseerd stelsel van juridische, administratieve en technische voorwaarden voor contracten in de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW).

Omschrijving

De RAW-systematiek is een belangrijk standaardbestek in de Nederlandse GWW-sector dat al sinds 1979 wordt toegepast voor het uniform opstellen van bestekken. Een RAW-bestek is een document waarin de technische specificaties van een bouwproject gedetailleerd zijn vastgelegd, samen met alle relevante contractuele afspraken. Het doel is om duidelijkheid te verschaffen aan alle betrokken partijen, zoals de opdrachtgever en de aannemer, over de uit te voeren werkzaamheden en de bijbehorende voorwaarden. Een RAW-bestek omvat onder meer een beschrijving van het werk, de bijbehorende tekeningen, de geldende voorwaarden en informatie over de aanbesteding. Belangrijke uitgangspunten zijn een vaste structuur, duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden (opdrachtgever voor ontwerp, aannemer voor uitvoering) en geschiktheid voor geautomatiseerde verwerking. De Standaard RAW-Bepalingen vormt een cruciaal onderdeel van de systematiek en bevat alle eisen, normen en regels met betrekking tot de technische aspecten van het werk. In een RAW-bestek worden vaak ook de hoeveelheden te verwerken materialen vermeld, wat de aannemer gebruikt voor zijn begroting en de basis vormt voor de betaling.

RAW versus STABU

Binnen de Nederlandse bouw worden verschillende besteksystematieken gebruikt. Waar de RAW-systematiek specifiek gericht is op de grond-, weg- en waterbouw (GWW), wordt de STABU-systematiek voornamelijk toegepast in de woningbouw en utiliteitsbouw (B&U). Beide systemen hebben als doel het vastleggen van afspraken en het bieden van een gestandaardiseerde methode voor het opstellen van bestekken, maar richten zich op verschillende segmenten van de bouwsector.

Vergelijkbare termen

Recycled concrete | gerecycled beton | circulair bouwmateriaal

Gebruikte bronnen: