Participatief bouwen

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Participatief bouwen is een bouwvorm waarbij toekomstige bewoners of gebruikers actief betrokken zijn bij het ontwerpen en realiseren van hun woningen of gebouwen, vaak georganiseerd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Omschrijving

Bij participatief bouwen nemen de toekomstige bewoners gezamenlijk de rol van opdrachtgever op zich, in plaats van via een commerciële projectontwikkelaar te werken. Dit biedt de groep de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het ontwerp, de indeling, de gebruikte materialen en zelfs de woonomgeving. Het proces kan de betrokkenheid bij de woning en de buurt vergroten en bijdragen aan een gevoel van eigenaarschap en gemeenschapszin. Een veelvoorkomende juridische structuur voor participatief bouwen is een vereniging of stichting.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een specifieke vorm van participatief bouwen waarbij een groep particulieren gezamenlijk optreedt als opdrachtgever voor een nieuwbouwproject. Leden van een CPO-vereniging of -stichting financieren zelf (deels) het voortraject en dragen het risico, waarbij ze ondersteund kunnen worden door adviseurs. Dit stelt de groep in staat om maximale zeggenschap te hebben over het project, van de aankoop van de grond tot de uiteindelijke bouw. Financiering kan via eigen inleg, gezamenlijke fondsen en externe leningen lopen, waarbij subsidies en financiële regelingen soms beschikbaar zijn, met name bij projecten gericht op duurzaamheid of sociale woningbouw.

Vergelijkbare termen

Co-creatie | Collectief bouwen | Bewonersparticipatie

Gebruikte bronnen: