Onderhoudsbeheer

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Onderhoudsbeheer is het geheel aan activiteiten gericht op het behouden en verbeteren van de prestaties en functionaliteit van gebouwen en installaties gedurende hun levensduur, met als doel optimale beschikbaarheid tegen zo laag mogelijke kosten.

Omschrijving

Onderhoudsbeheer omvat zowel preventief onderhoud, gericht op het voorkomen van storingen en slijtage, als correctief onderhoud, gericht op het herstellen van defecten. Een planmatige aanpak, vaak ondersteund door software zoals CMMS (Computerized Maintenance Management System) of EAM (Enterprise Asset Management), is cruciaal voor efficiëntie. Dit beheer zorgt voor het waarborgen van veiligheid, comfort en waarde van een bouwwerk en kan onverwachte kosten en verspilling van middelen helpen voorkomen.

Aspecten van Onderhoudsbeheer

Belangrijke aspecten binnen onderhoudsbeheer zijn onder andere het vaststellen van prestatie-eisen, het bepalen van de status van gebouw- en installatieonderdelen (bijvoorbeeld middels een conditiemeting volgens NEN 2767), het opstellen van meerjarenonderhoudsplannen (MJOP's), planning en budgettering. Ook documentenbeheer, om relevante informatie over gebouwen en installaties centraal beschikbaar te hebben, is een onderdeel van efficiënt onderhoudsbeheer.

Doelen van Onderhoudsbeheer

De doelen van onderhoudsbeheer in de bouw omvatten onder meer het garanderen van de beschikbaarheid en prestaties van gebouwen en installaties, het beheersen van exploitatiekosten, het verlengen van de levensduur, het voldoen aan wet- en regelgeving en het bijdragen aan het welbevinden van gebruikers.

Vergelijkbare termen

Facility management | Vastgoedbeheer

Gebruikte bronnen: