Onderdakfolie

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Onderdakfolie is een waterkerend en dampopen membraan dat onder de dakbedekking wordt aangebracht om de dakconstructie en isolatie te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf en vocht van binnenuit te laten ontsnappen.

Omschrijving

Een onderdakfolie is een essentieel onderdeel van een hellende dakconstructie en kan ook aan gevels met dakpannen worden toegepast. Het primaire doel is het bieden van bescherming tegen regen, wind, sneeuw en stof die onder de dakbedekking terecht kunnen komen. Door de dampopen eigenschap kan eventueel vocht dat vanuit de woning in de dakconstructie is gekomen, wel naar buiten verdampen, wat condensatie en schade aan de isolatie en houten delen helpt voorkomen. Een goed functionerende onderdakfolie draagt bij aan de winddichtheid van de dakopbouw, wat belangrijk is voor de energie-efficiëntie van een gebouw en de levensduur van het dak.

Materialen

Onderdakfolies zijn doorgaans soepele membranen gemaakt van synthetische materialen zoals polyester, polyethyleen of polypropyleen. Vaak zijn kunststofvezels toegevoegd voor extra stevigheid. Er bestaan ook varianten met een speciale coating, zoals een polyolefinelaag of TPU-coating, die de waterdichtheid en duurzaamheid verder verbeteren. Sommige folies, zoals Sisalex, bestaan uit versterkt bouwpapier.

Installatie

De onderdakfolie wordt meestal in horizontale banen, evenwijdig aan de dakgoot, direct op het dakbeschot, op de tengels of op de isolatie aangebracht. Het is cruciaal om de banen met voldoende overlap te plaatsen (vaak 10 tot 20 cm) om vochtinsijpeling via de naden te voorkomen. Bij veel folies zijn markeringen aanwezig om de overlapzones eenvoudig te bepalen. De folie wordt tijdelijk vastgezet, bijvoorbeeld met nieten, waarna de tengels verticaal over de folie heen worden aangebracht. Er zijn ook folies met geïntegreerde kleefstroken om naden wind- en waterdicht te maken.

Vergelijkbare termen

Waterdichte folie

Gebruikte bronnen: