Monnik-en-nonpannen
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Monnik-en-nonpannen zijn een traditionele dakbedekking bestaande uit holle (non) en bolle (monnik) pannen die in elkaar grijpen om een waterdichte laag te vormen.
Omschrijving
Monnik-en-nonpannen zijn afgeleid van de oorspronkelijke Griekse en Romeinse dakbedekking met vlakke pannen en halfronde afdekelementen (tegula en imbrex). Dit type pan geeft een dak een levendig, mediterraan uiterlijk en zorgt voor een dubbele dekking waar de bolle pan (monnik) over de holle pan (non) wordt gelegd. Ze worden vaak nog toegepast op oude gebouwen en bij renovatie- of restauratieprojecten waar een authentieke of mediterrane uitstraling gewenst is.
Kenmerken en Toepassing
Kenmerkend voor monnik-en-nonpannen is de afwisseling van holle en bolle vormen op het dak. Ze hebben meestal geen mechanische sluitingen, waardoor ze vaak met cement worden vastgezet. Dit type dakbedekking is geschikt voor hellende daken, waarbij de nonnen (holle pannen) naast elkaar liggen en de monniken (bolle pannen) de voegen daartussen afdekken. Ze worden traditioneel veel gebruikt in mediterrane gebieden en dragen bij aan een authentieke uitstraling van gebouwen. Naast keramische uitvoeringen bestaan er ook glazen varianten die worden gebruikt om daglicht in de ruimte onder het dak te brengen.
Vergelijking met andere pannentypes
In tegenstelling tot modernere panmodellen zoals de Verbeterde Holle (VH) of Opnieuw Verbeterde Holle (OVH) pan, die vaak zijn voorzien van extra kop- en zijsluitingen voor een betere water- en winddichtheid, hebben monnik-en-nonpannen deze sluitingen doorgaans niet. De Oude Holle (OH) pan, ook wel S-pan genoemd, is feitelijk een holle en bolle pan aan elkaar, afgeleid van de monnik-en-nonpan maar met een geïntegreerde golfvorm.
Vergelijkbare termen
Dakpannen
Gebruikte bronnen: