Molersteen

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Molersteen is een poreuze baksteen die wordt geproduceerd uit een mengsel van klei en fijne poreuze kiezelpantsertjes afkomstig van diatomeeën (kiezelwier).

Omschrijving

Moler isolatiestenen verkrijgen hun poreuze structuur door het bakken van een mengsel van klei en kiezelpantsertjes. De steen heeft een oranjerode tot gele kleur met zichtbare witte puntjes. Molerstenen worden geleverd in zowel ongeperforeerde als geperforeerde uitvoeringen. Ongeperforeerde molersteen heeft een relatief lage volumieke massa van circa 800-900 kg/m³, wat aanzienlijk lichter is dan veel andere isolatiestenen. Deze stenen zijn goed spijkerbaar. Oorspronkelijk werd Deense molersteen in Nederland toegepast voor niet-dragende scheidingswanden, maar tegenwoordig wordt het voornamelijk geïmporteerd voor de bouw van bauxietovens.

Samenstelling en herkomst

Molersteen wordt gemaakt van moler, een type klei vermengd met vulkanisch as. Het bevat kiezelpantsertjes afkomstig van kiezelgoer, een mineraal bestaande uit fossiel schelppoeder en microscopisch kleine schelpjes van diatomeeën of kiezelwier. De productie van molersteen begon in 1916 in Denemarken.

Eigenschappen en toepassingen

Poreuze bakstenen, waaronder molersteen, zijn relatief licht in gewicht en warmte-isolerend. De lage volumieke massa draagt bij aan de isolerende eigenschappen. Naast het gebruik voor scheidingswanden, werd in het verleden ook een variant geproduceerd (Highpormolersteen) waaraan zaagsel en kurk werd toegevoegd voor extra porositeit, geschikt om te zagen, schaven en boren. Hoewel de isolatiewaarde voor huidige begrippen mogelijk niet extreem hoog is, wordt molersteen tegenwoordig met name geïmporteerd voor specifieke hittebestendige toepassingen zoals in bauxietovens.

Vergelijkbare termen

Diatomeeënaarde | vulkanisch gesteente | isolatieblokken

Gebruikte bronnen: