Meter

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

De meter (symbool m) is de SI-eenheid voor lengte, gedefinieerd als de afstand die licht in 1/299.792.458 seconde in vacuüm aflegt.

Omschrijving

De meter is een van de zeven SI-basiseenheden en vormt de basis van het metrieke stelsel. Afgeleide eenheden zoals de vierkante meter (m²) voor oppervlakte en de kubieke meter (m³) voor volume zijn direct van de meter afgeleid. De definitie van de meter is door de jaren heen nauwkeuriger geworden door ontwikkelingen in de wetenschap en technologie, zoals het gebruik van atoomklokken en gestabiliseerde lasers. Hierdoor kan de meter in elk natuurkundig laboratorium worden gereproduceerd.

Toepassing in de Bouwkunde

In de bouwkunde is de meter essentieel voor diverse metingen en maatvoeringen. Dit omvat het meten van afstanden en afmetingen van constructies, het bepalen van ruimtelijke relaties, en het uitzetten van elementen zoals kozijnen en trappen. Meetgereedschappen zoals rolmaten, linialen en laser afstandsmeters, vaak met aanduidingen in meters en kleinere eenheden zoals centimeters en millimeters, worden hierbij gebruikt. Ook bij het bepalen van oppervlaktes in vierkante meters en volumes in kubieke meters is de meter de basiseenheid. Termen als 'binnenwerkse maat' (maat binnen een object) en 'buitenwerkse maat' (maat inclusief wanden) worden in meters uitgedrukt. Het 'meterpeil' of 'meterstreep' is een veelgebruikt referentiepunt in de bouw, vaak 1 meter boven de afgewerkte vloer, om hoogtes consistent uit te zetten. Daarnaast zijn er specifieke toepassingen zoals het meten van luchtgehalte in betonspecie met een manometer of het berekenen van hijscapaciteit van bouwkranen in ton/meter.

Gerelateerde Termen en Concepten

Binnen de bouwkunde komen diverse termen en concepten voor die gerelateerd zijn aan de meter. Voorbeelden hiervan zijn 'strekkende meter' (m1), wat simpelweg de lengte aangeeft, en 'vierkante meter' (m²) en 'kubieke meter' (m³) voor respectievelijk oppervlakte en volume. Het 'metriek stelsel' omvat de meter als basiseenheid met decimale veelvouden en delen. In het kader van duurzaamheid en energieprestatie wordt gesproken over 'nul-op-de-meter' (NOM) woningen, waarbij het netto energieverbruik over een jaar gemeten met een elektriciteitsmeter nul of minder is. Ook de 'meterkast' of 'meterruimte', waar meters voor diverse nutsvoorzieningen zijn ondergebracht, is een bekende term. Bij constructies wordt soms de temperatuurgradiënt uitgedrukt in Kelvin per meter, en bij verhardingen wordt de stroefheid bepaald met behulp van een stroefheidsmeter en uitgedrukt in een Leroux-getal.

Vergelijkbare termen

Centimeter | millimeter | kilometer

Gebruikte bronnen: