Leien dakbedekking

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Leien dakbedekking bestaat uit overlappende, dunne platen van natuursteen (leisteen) of kunstmatige materialen zoals vezelcement, gebruikt voor de waterdichte en esthetische afwerking van hellende daken en soms gevels.

Omschrijving

Dakleien, kortweg leien genoemd, vormen een beschermende laag op hellende daken, en soms ook op gevels. Oorspronkelijk werden leien gemaakt van leisteen, een natuurproduct dat gekenmerkt wordt door een gelaagde structuur waardoor het makkelijk te splijten is in dunne platen. Tegenwoordig zijn er naast natuurleien ook kunstleien verkrijgbaar, veelal gemaakt van vezelcement. Leien worden overlappend aangebracht op een dakbeschot, waarbij verschillende legpatronen mogelijk zijn zoals Maasdekking (rechte dekking of Franse dekking) en Rijndekking (Duitse dekking). De keuze voor leien biedt diverse voordelen, waaronder een lange levensduur, met name bij natuurleien die wel 80 tot 100 jaar of langer mee kunnen gaan, en een esthetische uitstraling die zowel bij klassieke als moderne architectuur past. Leien zijn waterdicht, vorstbestendig, bestand tegen weersinvloeden en vragen relatief weinig onderhoud. Het plaatsen van leien is specialistisch werk dat nauwkeurigheid vereist.

Soorten leien

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten leien op basis van het materiaal: * Natuurleien: Deze worden gewonnen uit leisteengroeven en bestaan volledig uit natuursteen. Ze staan bekend om hun lange levensduur (tot meer dan 100 jaar), unieke uitstraling met natuurlijke variaties in kleur en textuur, en duurzaamheid. Natuurleien zijn doorgaans duurder en zwaarder dan kunstleien. * Kunstleien: Ook wel vezelcementleien genoemd, gemaakt van een mengsel van cement, water, lucht en cellulosevezels. Kunstleien zijn een betaalbaarder en lichter alternatief voor natuurleien, verkrijgbaar in diverse kleuren en formaten. De levensduur van kunstleien ligt lager, meestal tussen de 30 en 50 jaar. * Bitumen leien: Deze zijn gemaakt van bitumen, een stroperige vloeistof op basis van aardolie, en worden ook wel shingles genoemd. Ze zijn licht en flexibel, met een levensduur van doorgaans 20 tot 30 jaar. Daarnaast bestaan er ook leien van zink en met geïntegreerde PV-cellen.

Legpatronen en bevestiging

Leien kunnen op verschillende manieren op het dakbeschot worden aangebracht. Gangbare legpatronen zijn onder andere Maasdekking (rechte dekking of Franse dekking), waarbij de leien horizontaal worden geplaatst, en Rijndekking (Duitse dekking), met een schuin oplopende lijn. De leien worden bevestigd met leihaak, bij voorkeur van messing of rvs om wegroesten te voorkomen, of met leinagels. Bij Maasdekking met dubbele dekking blijft het dak waterdicht, zelfs als een lei breekt of uitvalt.

Vergelijkbare termen

Dakpannen

Gebruikte bronnen: