Kimlaag

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

De kimlaag, ook wel kimstrook genoemd, is de eerste laag stenen of blokken van een muur, geplaatst in een mortelbed op de fundering.

Omschrijving

De kimlaag wordt over de gehele omtrek van een gebouw aangebracht op de fundering. Het doel is om een perfect waterpas vlak te creëren, waarmee onregelmatigheden in de ondergrond worden opgevangen. Dit vormt een stabiele basis voor het verder opmetselen of lijmen van de wand. De aansluiting tussen de wand en de vloer wordt ook wel 'kim' genoemd.

Functie

De belangrijkste functie van de kimlaag is het creëren van een nauwkeurige, waterpaste basis voor het verdere metsel- of lijmwerk. Door de kimlaag in een mortelbed te stellen, kunnen hoogteverschillen en onregelmatigheden in de fundering worden gecorrigeerd. Dit zorgt voor een optimale startlaag en voorkomt problemen in het latere muurwerk. Bij gelijmd metselwerk is de kimlaag in mortel essentieel omdat de dunnere lijmvoeg minder geschikt is voor het opvangen van grote niveauverschillen. Daarnaast kan de kimlaag, afhankelijk van het gebruikte materiaal, bijdragen aan het voorkomen van koudebruggen.

Waterkering

Hoewel de kimlaag zelf niet per definitie waterdicht is, wordt er vaak een waterkerende laag op of bij de kimlaag aangebracht om optrekkend vocht vanuit de fundering te voorkomen. Deze waterkering kan bestaan uit materialen zoals bitumen, DPC-folie (Damp Proof Course), EPDM-folie of speciale kimblokken met waterwerende eigenschappen. Een waterkerende laag is cruciaal om vochtschade, zoals loslatend stucwerk, schimmelvorming en degeneratie van metselwerk, te voorkomen. Optrekkend vocht kan ontstaan door een hoog grondwaterpeil of doordat het metselwerk in contact komt met grondwater.

Materialen en uitvoering

De kimlaag kan worden uitgevoerd met verschillende materialen, zoals traditionele metselstenen, kimblokken van bijvoorbeeld kalkzandsteen, cellenbeton of geïsoleerde blokken. Bij het plaatsen van de kimlaag in mortel wordt een laagdikte van circa 10 tot 30 mm aangehouden om ongelijkheden op te vangen. Bij zwaar belaste wanden mag de mortellaag niet dikker zijn dan 40 mm. De hoogte van de kimblokken wordt afgestemd op de totale wandhoogte om zaagwerk in de bovenste laag te minimaliseren. Nauwkeurigheid is essentieel bij het plaatsen van de kimlaag, zowel qua hoogte als waterpasheid.

Vergelijkbare termen

Vochtscherm | waterkering | vochtwerende laag

Gebruikte bronnen: