Isolatieonderbreking

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een isolatieonderbreking, ook wel thermische onderbreking genoemd, is een onderbreking in de isolatieschil van een gebouw die warmteverlies veroorzaakt.

Omschrijving

Isolatieonderbrekingen vormen zwakke plekken in de isolatielaag van een gebouw, waardoor warmte gemakkelijker kan ontsnappen en kou van buiten naar binnen kan dringen. Dit fenomeen staat ook bekend als een koudebrug of thermische brug. Koudebruggen ontstaan vaak op plaatsen waar de constructie de isolatielaag onderbreekt, bijvoorbeeld bij balkons, galerijen, kozijnen of bij aansluitingen van verschillende bouwdelen. De aanwezigheid van een koudebrug kan leiden tot verhoogd energieverbruik door warmteverlies, en kan tevens condensatie en schimmelvorming aan de binnenzijde van de constructie veroorzaken door het temperatuurverschil. Om isolatieonderbrekingen en de vorming van koudebruggen te voorkomen, worden tijdens het bouwproces speciale maatregelen genomen.

Oplossingen en toepassingen

Om isolatieonderbrekingen tegen te gaan en koudebruggen te onderbreken, worden diverse oplossingen toegepast. Dit kan door het gebruik van extra isolatiemateriaal op kwetsbare plekken. Ook zijn er specifieke constructieve systemen, zoals thermische onderbrekingselementen, die geplaatst worden tussen constructiedelen zoals balkons en de achterliggende constructie om warmtegeleiding te minimaliseren. Deze elementen bevatten vaak isolatiemateriaal en wapening in roestvast staal om zowel de isolatie als de constructieve verbinding te waarborgen. Dunne stroken isolatiemateriaal, ook wel thermoblokkers genoemd, kunnen worden toegepast op bijvoorbeeld stalen of aluminium profielen om koudebruggen te onderbreken. De juiste detaillering tijdens het ontwerp en de uitvoering is cruciaal om koudebruggen te voorkomen of vroegtijdig te signaleren, bijvoorbeeld met behulp van thermografische foto's.

Vergelijkbare termen

Thermische onderbreking | Koudebrug

Gebruikte bronnen: