Infiltratie eigen tuin

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Infiltratie in de eigen tuin is het laten wegzakken van regenwater in de bodem op particulier terrein, in plaats van het af te voeren naar het riool.

Omschrijving

Het opvangen en laten wegzakken van regenwater op eigen terrein, ook wel infiltratie genoemd, is een methode om de riolering te ontlasten en wateroverlast te voorkomen bij hevige regenval. Dit draagt bij aan het aanvullen van het grondwaterpeil, wat belangrijk is tijdens droge periodes om verdroging van tuinen en beplanting tegen te gaan. Sinds 1 januari 2008 is het in Nederland bij nieuwbouw verplicht om regenwater op eigen terrein op te vangen. Ook bij aanbouw of verbouwingen boven een bepaald oppervlak kan deze verplichting gelden, evenals bij de aanleg van nieuwe ondoorlatende verharding. Gemeenten stimuleren het afkoppelen van regenwater bij bestaande bouw en bieden hiervoor soms subsidies aan.

Methoden van infiltratie in de tuin

Er zijn diverse methoden om regenwater in de tuin te laten infiltreren. Een veelgebruikte methode is het plaatsen van infiltratiekratten, dit zijn ondergrondse kunststof constructies die regenwater tijdelijk opslaan en geleidelijk afgeven aan de bodem. Deze kratten worden vaak omwikkeld met geotextiel om te voorkomen dat zand en aarde het systeem verstoppen. Een andere methode is het aanleggen van een wadi, een ondiepe, beplante greppel die regenwater opvangt, zuivert en laat infiltreren. Ook waterdoorlatende verharding, zoals poreuze stenen of grasbetontegels, laat regenwater in de bodem zakken. Daarnaast kan regenwater worden opgevangen in regentonnen, waarbij een overloop kan zorgen voor afvoer naar de tuin voor infiltratie. Grindkoffers, kuilen gevuld met grind, kunnen eveneens worden gebruikt voor opslag en infiltratie van regenwater. Onverharde oppervlakken zoals gazons en borders dragen van nature bij aan infiltratie.

Aandachtspunten bij infiltratie in de tuin

Niet elke tuin is even geschikt voor infiltratie. De bodemgesteldheid is cruciaal; klei- of leemachtige grond laat water minder goed door dan zandgrond. Ook een hoge grondwaterstand (dichter dan 50-80 cm onder maaiveld) kan infiltratie bemoeilijken. De grootte van het afwaterende oppervlak, zoals het dakoppervlak en verharde delen van de tuin, bepaalt hoeveel water verwerkt moet worden. Het is belangrijk om te voorkomen dat vuil, bladeren en zand het infiltratiesysteem verstoppen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van bladvangers en zandvangputten. Bij het plaatsen van infiltratievoorzieningen, zoals infiltratiekratten, dient rekening te worden gehouden met de afstand tot funderingen en bomen om schade te voorkomen.

Vergelijkbare termen

Regentuin

Gebruikte bronnen: