Inbraakpreventie
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Inbraakpreventie omvat alle maatregelen die gericht zijn op het voorkomen van inbraak en het ontmoedigen van onbevoegden om een gebouw binnen te dringen.
Omschrijving
Het doel van inbraakpreventie is om de kans op inbraak te verkleinen en potentiële inbrekers af te schrikken door het zo moeilijk mogelijk te maken om toegang te verkrijgen. Dit wordt bereikt door een combinatie van diverse maatregelen. Inbraakpreventie kan financiële schade door diefstal en herstelkosten voorkomen, en vermindert emotionele schade en het gevoel van onveiligheid na een inbraak. Ook draagt het bij aan een veiligere buurt.
Soorten maatregelen
Beveiliging tegen inbraak berust op een combinatie van verschillende soorten maatregelen:
* Organisatorische maatregelen: Deze maatregelen maken een woning onaantrekkelijk voor dieven en verkleinen de gelegenheid tot inbraak. Hieronder vallen bijvoorbeeld goed sleutelbeheer, het wekken van een bewoonde indruk en het registreren van waardevolle spullen.
* Bouwkundige maatregelen: Dit zijn fysieke aanpassingen aan het gebouw om de weerstand van toegangen en gevelopeningen te verhogen. Voorbeelden zijn het gebruik van degelijke sloten en gelaagd glas.
* Elektronische maatregelen: Deze maatregelen zijn een aanvulling op de voorgaande en hebben als doel een inbraak te detecteren en alarm te slaan. Denk hierbij aan alarmsystemen en beveiligingscamera's.
Praktische toepassingen
Inbraakpreventie kan op verschillende manieren worden toegepast in en om een gebouw:
* Hang- en sluitwerk: Het gebruik van goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, deuren en lichtkoepels is essentieel. Sloten met een SKG-keurmerk (met sterren) zijn getest en aantoonbaar inbraakwerend. Veiligheidsbeslag, eventueel met kerntrekbeveiliging, maakt het moeilijker om cilinders te forceren.
* Verlichting: Voldoende buitenverlichting, bij voorkeur met een sensor, schrikt inbrekers af en vergroot de sociale controle.
* Zicht en overzicht: Waardevolle spullen uit het zicht plaatsen en ervoor zorgen dat deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge begroeiing maakt een woning minder aantrekkelijk. Een deurspion kan helpen om te zien wie er voor de deur staat.
* Organisatorische tips: Zorgen dat een woning bewoond lijkt, bijvoorbeeld door 's avonds licht te laten branden (eventueel met tijdschakelaars) en de brievenbus regelmatig te legen, kan inbrekers misleiden. Ook het niet zichtbaar wegleggen van sleutels en het niet op sociale media plaatsen van vakantieplannen zijn belangrijke tips.
* Specifieke bouwkundige elementen: Dievenijzers (metalen traliewerk) en kierstandhouders kunnen extra beveiliging bieden voor ramen en deuren.
* Bouwplaatsbeveiliging: Ook tijdens de bouw van een huis is inbraakpreventie belangrijk. Dit kan met fysieke maatregelen en elektronische beveiliging zoals camerabewaking.
Vergelijkbare termen
Beveiliging |
Inbraakbeveiliging |
Veiligheidssystemen
Gebruikte bronnen: