Glaswol
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Glaswol is een isolatiemateriaal uit de categorie minerale wol, gemaakt van gerecyclede glasscherven en zand.
Omschrijving
Glaswol wordt geproduceerd door glasscherven en zand op hoge temperatuur te smelten. De vloeibare massa wordt vervolgens tot draden gesponnen, waardoor een wolachtig materiaal ontstaat met een open structuur. Deze structuur zorgt ervoor dat lucht wordt vastgehouden, wat resulteert in een isolerende werking. Glaswol is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals dekens (rollen) en platen. Het wordt in de bouw veel toegepast voor zowel thermische als akoestische isolatie.
Eigenschappen en Toepassingen
Glaswol heeft diverse gunstige eigenschappen voor bouwtoepassingen. Het isoleert goed tegen warmte en geluid, is onbrandbaar en waterafstotend, en ongevoelig voor schimmels. Daarnaast is het dampopen, recyclebaar en relatief licht van gewicht. Vanwege de flexibele structuur is glaswol makkelijk te verwerken en kan het oneffenheden goed opvangen, wat helpt bij het voorkomen van kieren en koudebruggen. Het wordt veelvuldig gebruikt voor het isoleren van hellende daken, (spouw)muren, vloeren en plafonds.
Verwerking
Bij het verwerken van glaswol is het aan te raden om beschermende kleding, een stofbril en handschoenen te dragen, omdat de vezels irritatie aan huid, ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Glaswol kan eenvoudig op maat worden gesneden. Hoewel glaswol waterafstotend is, kan contact met vocht de isolatiewaarde beïnvloeden, waardoor het voornamelijk binnenshuis wordt toegepast of waterafstotende varianten worden gebruikt voor spouwmuurisolatie.
Vergelijkbare termen
Steenwol
Gebruikte bronnen: