Gevelplint

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een gevelplint is het onderste deel van een gevel dat dient ter bescherming tegen vocht, vuil en beschadigingen, en kan bijdragen aan de esthetiek van een gebouw.

Omschrijving

De gevelplint, ook wel plint of in Vlaanderen soms basement genoemd, bevindt zich aan de voet van een gebouw. De belangrijkste functie is het beschermen van de gevel tegen opspattend hemelwater, vuil, mosvorming, en de gevolgen van vorst. Een gevelplint kan in hetzelfde vlak liggen als de gevel of er iets voor uitsteken. Wanneer de plint uitsteekt, wordt de bovenzijde vaak afgeschuind om water beter af te voeren, vergelijkbaar met een waterslag. Soms wordt hierbij een aluminium waterslag toegepast. Naast bescherming heeft de gevelplint ook een esthetische waarde; het kan karakter geven aan een gebouw en eventuele onvolkomenheden onderaan de gevel camoufleren. Gevelplinten kunnen ook bijdragen aan de thermische isolatie van de voet van een gebouw, bijvoorbeeld door gebruik te maken van isolerende composietmaterialen. Daarnaast kan een gevelplint het gebouw beschermen tegen het indringen van hoog water door een waterdichte uitvoering.

Materialen en Afwerking

Gevelplinten worden vervaardigd uit diverse materialen zoals natuursteen (waaronder hardsteen, blauwe steen of arduin), beton, composiet (zoals Holonite, al dan niet geïsoleerd), kunststeen (zoals Styrock, eveneens met mogelijke isolatie), pleisterwerk (vaak cementgebonden en glad afgewerkt, soms met marmerkorrel), cementgebonden sandwichplaten, of in sommige gevallen cortenstaal. Bij houten gevels wordt veelal gekozen voor materialen als natuursteen, pleisterwerk of composiet om problemen met vochtinwerking te voorkomen. Pleisterwerk biedt flexibiliteit in kleur en afwerking. De afwerking van natuursteen plinten kan variëren, zoals licht gezoet of geschuurd voor blauwe hardsteen, wat de blauwgrijze kleur behoudt.

Plaatsing en Varianten

Gevelplinten kunnen op verschillende manieren worden geplaatst, zoals volledig voor de gevel of gedeeltelijk/volledig in de gevel. De plaatsing kan met kleefmortel of lijm. Bij gecementeerde gevelplinten wordt een dunne, ademende cementlaag aangebracht. De afmetingen van gevelplinten kunnen variëren in hoogte, dikte en breedte, en worden vaak op maat gemaakt. Er zijn ook geïntegreerde oplossingen beschikbaar, zoals de Styrock gevelplint, die isolatie, kantplank en waterslag combineert in één element. Deze geïntegreerde plinten kunnen helpen om een hogere isolatiewaarde te bereiken en het bouwdetail te vereenvoudigen.

Vergelijkbare termen

Plint | Voetlijst

Gebruikte bronnen: