Energieopslag

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Energieopslag is het tijdelijk bewaren van opgewekte energie voor later gebruik, met als doel vraag en aanbod te balanceren en het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Omschrijving

Energieopslag is een cruciaal onderdeel van de energietransitie, met name bij de integratie van fluctuerende hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Opslagsystemen maken het mogelijk om overtollige energie op te slaan wanneer deze wordt opgewekt en deze vrij te geven wanneer er vraag is, bijvoorbeeld tijdens perioden zonder zon of wind (Dunkelflaute). Dit helpt om netcongestie te vermijden en vermindert de afhankelijkheid van fossiele energiecentrales voor het handhaven van de balans op het net. Energieopslag draagt bij aan een stabielere en betrouwbaardere energievoorziening en maakt het concept van energieneutraal bouwen beter haalbaar.

Technieken voor energieopslag

Er bestaan diverse technieken voor energieopslag, afhankelijk van de vorm waarin de energie wordt opgeslagen. Voorbeelden hiervan zijn mechanische opslag (zoals pompwaterkrachtcentrales en opslag in samengeperste lucht), thermische opslag (opslag van warmte of koude in materialen zoals water of zand, of via warmte-koude-opslag in de bodem), scheikundige opslag (zoals waterstof) en elektrochemische opslag (zoals batterijen). Batterijsystemen, met name lithium-ion batterijen, worden steeds vaker toegepast voor zowel kleinschalige als grootschalige opslag. Warmte-koude-opslag (WKO) in de bodem wordt ook veel gebruikt voor het opslaan van thermische energie voor verwarming en koeling van gebouwen.

Toepassing in de bouw

In de bouw wordt energieopslag toegepast om de efficiëntie en duurzaamheid van gebouwen te verhogen. Kleinschalige batterijsystemen bij woningen met zonnepanelen optimaliseren het eigen verbruik van zonne-energie. Grotere opslagsystemen kunnen worden ingezet bij utiliteitsgebouwen of in complete wijken om het lokale energienet te ondersteunen en pieken in vraag of aanbod op te vangen. Warmte-koude-opslag (WKO) is een veelgebruikte methode in de bouwsector voor het duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen door gebruik te maken van de bodem als energiebuffer. Energieopslag is essentieel om gebouwen (bijna) energieneutraal of nul-op-de-meter te maken.

Vergelijkbare termen

Batterijopslag

Gebruikte bronnen: