Doorstroomcapaciteit

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

De doorstroomcapaciteit is in de bouwregelgeving het aantal personen dat per tijdseenheid een doorsnede van een vluchtroute buiten een subbrandcompartiment kan passeren.

Omschrijving

In de bouw en met name bij het waarborgen van brandveiligheid, speelt de doorstroomcapaciteit een cruciale rol. Samen met de opvangcapaciteit bepaalt deze hoe snel en veilig mensen een gebouw kunnen verlaten in geval van nood, zoals bij brand. De doorstroomcapaciteit heeft specifiek betrekking op de snelheid waarmee personen zich kunnen bewegen door vluchtroutes, zoals gangen, deuren en trappen, zonder dat er opstoppingen ontstaan. Het 'Besluit bouwwerken leefomgeving' (Bbl) en, voor evenementen, het 'Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen' (Bgbop) stellen hier eisen aan.

Berekening en Voorschriften

De doorstroomcapaciteit wordt berekend om aan te tonen dat vluchtroutes voldoen aan de voorschriften van het Bbl of Bgbop, wat belangrijk is bij de aanvraag van een omgevingsvergunning of gebruiksmelding. Het Bbl (voorheen Bouwbesluit 2012) geeft specifieke aantallen personen per meter vrije breedte voor verschillende delen van een vluchtroute, zoals trappen en doorgangen. Software zoals EVAC kan worden gebruikt om de opvang- en doorstroomcapaciteit van trappenhuizen te berekenen volgens de relevante normen zoals NEN 6089 en het Bouwbesluit 2012. Bij de berekening wordt rekening gehouden met bouwkundige aspecten zoals de breedte van trappen, de aantrede van treden en de openingshoek van deuren.

Toepassing in installatietechniek

Naast de toepassing in brandveiligheid en vluchtroutes, komt de term doorstroomcapaciteit ook voor in de installatietechniek, waar het de maximale hoeveelheid vloeistof (zoals water) of lucht aangeeft die door leidingen, kranen of componenten van een installatie kan stromen binnen een bepaalde tijd. Dit is bijvoorbeeld relevant bij vloerverwarmingsverdelers, afsluiters en filters.

Vergelijkbare termen

Stromingscapaciteit

Gebruikte bronnen: