Daglicht
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Daglicht is natuurlijk licht afkomstig van de zon en hemel dat gebouwen binnenkomt via openingen zoals ramen en daklichten.
Omschrijving
Voldoende daglicht in gebouwen is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van gebruikers. Het zorgt voor natuurlijke verlichting, wat het visueel comfort verhoogt en kan bijdragen aan energiebesparing doordat er minder kunstlicht nodig is. De hoeveelheid daglicht die een ruimte binnenkomt, wordt beïnvloed door factoren zoals de oriëntatie en afmetingen van daglichtopeningen, en de geografische locatie. Om de kwaliteit van daglichttoetreding te beoordelen en te voldoen aan bouwregelgeving, wordt vaak de daglichtfactor berekend. De daglichtfactor geeft de verhouding weer tussen de verlichtingssterkte binnen en buiten onder een bewolkte hemel.
Daglichtfactor
De daglichtfactor (DF) is een verhoudingsgetal dat de daglichtverlichtingssterkte op een bepaald punt binnen vergelijkt met de verlichtingssterkte buiten onder een bewolkte hemel. Een daglichtfactor van bijvoorbeeld 3% betekent dat de verlichtingssterkte binnen 3% is van de onbelemmerde buitenverlichting. Deze factor wordt berekend volgens normen zoals NEN-EN 17037 en wordt gebruikt om te bepalen of ruimtes voldoen aan de eisen voor daglichttoetreding in het Bouwbesluit (nu Besluit bouwwerken leefomgeving - Bbl).
Regelgeving en normen
In Nederland stelt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) eisen aan de hoeveelheid daglicht in verblijfsgebieden en -ruimten, afhankelijk van de gebruiksfunctie. Voor nieuwbouw geldt de NEN-EN 17037 als bepalingsmethode, die werkt met de daglichtfactor. Voor bestaande bouw wordt de daglichtoppervlakte berekend volgens de NEN 2057.
Toepassingen voor daglichttoetreding
Daglicht kan gebouwen binnenkomen via diverse constructies. Naast traditionele ramen worden in de bouw vaak specifieke oplossingen toegepast om daglicht te optimaliseren, zoals daklichten, lichtkoepels, lichtstraten en lichttunnels (daglichtbuizen). Deze laatste leiden daglicht via een reflecterende buis naar binnen, wat vooral handig is in ruimtes zonder directe gevelopeningen.
Vergelijkbare termen
Kunstlicht |
Daglichtregeling
Gebruikte bronnen: