Cordonlijst

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een cordonlijst is een uitspringende, horizontale band of lijst aan een gevel, die vaak geprofileerd is en de verdiepingen van een gebouw accentueert.

Omschrijving

De cordonlijst, ook wel cordon of kordonlijst genoemd, dient voornamelijk om door schaduwwerking de horizontale geleding van een gevel te benadrukken en zo de verschillende bouwlagen visueel te scheiden. Naast deze esthetische functie kan een cordonlijst ook een praktische rol vervullen, zoals het afvoeren van hemelwater van de gevel, vergelijkbaar met een waterlijst. In sommige gevallen wordt een cordonlijst gebruikt als verlenging van vensterdorpels. In de romaanse bouwperiode werden deze lijsten soms uitgevoerd als getande banden. De verfraaiing met cordonlijsten kan variëren van eenvoudig tot rijkelijk geprofileerd, afhankelijk van de bouwstijl en periode.

Varianten en gerelateerde termen

Synoniemen voor cordonlijst zijn onder andere cordon, cordonband, kordonband, kordon, kordonlijst en soms gordellijst. De term cordon komt uit het Frans en betekent koord of band. Een cordonlijst onderscheidt zich van een band doordat een lijst meestal geprofileerd is, terwijl een band dit niet heeft. Een waterlijst is een uitspringende rand met een hellend bovenvlak (afzaat) voor waterafvoer, vaak met een waterhol aan de onderkant. De bovenste cordonlijst aan een gevel wordt ook wel kroonlijst genoemd, hoewel een kroonlijst specifiek de bovenste geprofileerde rand van een hoofdgestel is.

Toepassing en materiaal

Cordonlijsten worden toegepast op diverse gebouwen om de horizontale lijnen in de gevel te accentueren en zo de verdiepingen zichtbaar te maken. Ze kunnen ook helpen bij de overgang tussen verschillende bouwmaterialen. De lijsten kunnen gemaakt zijn van diverse materialen zoals natuursteen (bijvoorbeeld hardsteen), baksteen of gepleisterd werk. In vroegere tijden werd voor cordonbanden vaak hardsteen aanbevolen vanwege de duurzaamheid.

Vergelijkbare termen

Lijstwerk | Gevelband | Plintlijst

Gebruikte bronnen: