Boekenplank
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een boekenplank is een horizontale plaat of schap, meestal van hout of plaatmateriaal, bedoeld om boeken en andere voorwerpen op te plaatsen.
Omschrijving
Boekenplanken zijn functionele elementen in zowel woningen als openbare gebouwen zoals bibliotheken. Ze worden vervaardigd uit diverse materialen, waaronder massief hout, multiplex, MDF, OSB, metaal of glas, waarbij de materiaalkeuze afhangt van de gewenste uitstraling en benodigde draagkracht. Houten planken, zoals eiken of beuken, zijn populair vanwege hun esthetiek en duurzaamheid. Boekenplanken kunnen op verschillende manieren worden gemonteerd, zoals vrijstaand als onderdeel van een boekenkast, of wandgemonteerd met behulp van beugels of een blind montagesysteem. De afmetingen van een boekenplank zijn belangrijk voor de stabiliteit en draagkracht. Met name bij langere overspanningen is voldoende dikte en/of ondersteuning essentieel om doorbuiging te voorkomen. Het draagvermogen is afhankelijk van factoren zoals het type en aantal dragers, de houtsoort en de afmetingen van de plank. Ook de manier van bevestigen en de stevigheid van de muur spelen een cruciale rol.
Materialen en constructie
Boekenplanken worden veelal gemaakt van hout of plaatmateriaal. Populaire houtsoorten zijn eiken en beuken. Plaatsen zoals multiplex en MDF worden eveneens veel gebruikt, waarbij multiplex een goede constructieve sterkte biedt. De dikte van een boekenplank is direct gerelateerd aan de draagkracht; dunnere planken kunnen eerder doorbuigen onder gewicht. Voor zwaardere belastingen, zoals een volle rij boeken, wordt een dikte van 2,5 tot 4 cm aanbevolen, zeker bij planken langer dan 1 meter. De manier waarop hout gezaagd is (dosse of kwartiers) kan ook invloed hebben op het 'werken' van het hout en daarmee op de stabiliteit van de plank.
Montage en draagkracht
Het ophangen van een boekenplank kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type plank en de muur. Wandgemonteerde planken maken vaak gebruik van beugels of onzichtbare, 'blinde' bevestigingssystemen. Bij blinde montage worden speciale plankdragers in de muur en de plank bevestigd. Het type pluggen en schroeven is afhankelijk van het muurmateriaal (bijvoorbeeld steen, beton of gipsplaat) om een stevige bevestiging te garanderen. De maximale belasting die een plank kan dragen, varieert sterk en is afhankelijk van het aantal en type gebruikte dragers, het materiaal van de plank en de kwaliteit van de montage in de muur. Fabrikanten specificeren vaak een maximale draagkracht per drager of per plank.
Vergelijkbare termen
wandplank
Gebruikte bronnen: