Bestraling
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Bestraling, in de context van bouwkunde, kan verwijzen naar blootstelling aan verschillende soorten straling, met name zonnestraling (instraling) die thermische effecten kan hebben op materialen en constructies.
Omschrijving
In de bouw is 'bestraling' vaak gerelateerd aan 'instraling', waarbij de energie van de zon het gebouw bereikt. Deze zonne-instraling kan direct worden benut, bijvoorbeeld via zonnecellen of zonnecollectoren voor het opwekken van elektriciteit of warmte. De hoeveelheid zonne-instraling in Nederland op een horizontaal vlak bedraagt gemiddeld circa 1000 kWh per vierkante meter per jaar. Materiaal zoals beton heeft het vermogen om warmte op te slaan, wat bekend staat als warmteaccumulatie of thermische massa. Deze opgeslagen warmte kan later weer worden afgegeven, wat bijdraagt aan een energiezuiniger gebouw. Andere vormen van straling, zoals warmtestraling, zijn elektromagnetische golven die warmte overdragen. Een ideaal isolatiemateriaal straalt weinig warmte uit. Bij het ontwerpen van gebouwen met veel glas op het zuiden speelt de zontoetredingsfactor (g-waarde) een rol; deze geeft aan hoeveel zonne-energie (warmte) er door het glas naar binnen komt.
Zonne-instraling
Zonne-instraling is de straling van de zon die het aardoppervlak bereikt en in de bouw benut kan worden voor energieopwekking of invloed heeft op de warmtehuishouding van een gebouw. De intensiteit van de instraling varieert afhankelijk van factoren zoals tijdstip van de dag, seizoen en geografische locatie.
Thermische massa
Thermische massa is het vermogen van een materiaal, zoals beton of baksteen, om warmte te absorberen en op te slaan. Dit accumulerende vermogen helpt bij het bufferen van temperatuurschommelingen veroorzaakt door bijvoorbeeld zonne-instraling, wat kan bijdragen aan een stabieler binnenklimaat en energiebesparing.
Vergelijkbare termen
Radiatie
Gebruikte bronnen: