Bakhuis
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een bakhuis is een bijgebouw, vaak op het erf van een boerderij of landhuis, dat oorspronkelijk werd gebruikt voor het bakken van brood en koek in een houtgestookte oven.
Omschrijving
Het bakhuisje is een afzonderlijk gebouwtje. Het werd vroeger veelal gescheiden van het hoofdgebouw geplaatst om brandgevaar te beperken. In een bakhuis bevindt zich een bakoven die met hout wordt gestookt. Het bakhuis kan volledig om de oven heen gebouwd zijn, of de oven bevindt zich deels buiten het gebouwtje. De bouwmaterialen konden per streek verschillen. In Nederland zijn er sporen van bakovens gevonden die dateren van rond 4000 v.Chr., maar in de periode tussen 450 en 1250 zijn er geen bakovens in Nederland teruggevonden. Vanaf de late middeleeuwen werden er weer bakhuizen gebouwd bij boerderijen en in steden. Op het platteland bleven bakhuizen tot in de twintigste eeuw in gebruik. Veel bakhuisjes zijn in de loop der tijd verdwenen of in verval geraakt doordat het zelf bakken van brood minder gebruikelijk werd.
Gebruik
Hoewel de voornaamste functie het bakken van brood was, werden bakhuizen soms ook voor andere doeleinden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn het bereiden van veevoer, wassen of als zomerhuis. Sommige bakhuizen worden tegenwoordig gerestaureerd en krijgen een nieuwe functie, zoals opslagruimte, gastenverblijf of als historische bezienswaardigheid.
Regionale benamingen
In sommige delen van Noord-Nederland wordt een bakhuis ook wel aangeduid als stookhut, stookhok of bakspieker.
Vergelijkbare termen
Ovenschuur
Gebruikte bronnen: