Antislipvloer

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een antislipvloer is een vloer die is ontworpen om uitglijden te voorkomen door middel van een verhoogde slipweerstand, met name in natte of vettige omstandigheden.

Omschrijving

De slipweerstand is een cruciale veiligheidseis in de bouw en een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Een antislipvloer behoudt ook in natte toestand zijn stroefheid. Factoren zoals de oppervlakteruwheid, slijtage, vervuiling en onderhoud beïnvloeden de slipweerstand van een vloer. De stroefheid van een droge vloer hangt grotendeels af van de microscopische oppervlaktestructuur, waarbij een ruwer oppervlak stroever aanvoelt. Het 'haakeffect', waarbij schoenzoolmateriaal aan oneffenheden blijft haken, en de vervormbaarheid van de vloerbedekking en het schoeisel dragen bij aan de stroefheid. Antislipvloeren worden toegepast in diverse omgevingen waar een verhoogd risico op uitglijden bestaat, zoals badkamers, keukens, magazijnen, industriële faciliteiten, galerijen, trappenhuizen, parkeergarages en bij zwembaden.

Slipweerstand en metingen

De mate van slipweerstand van een vloer wordt uitgedrukt in een R-waarde (van R9 tot R13), waarbij een hogere waarde meer grip betekent. Deze R-waarde is relevant voor ruimtes die vochtig of vettig kunnen zijn. Voor natte ruimtes waar met blote voeten gelopen wordt, zoals douches en zwembaden, gelden aanvullende classificaties (A, B, of C) gebaseerd op de hellingsgraad waarbij uitglijden wordt voorkomen. Stroefheidsmetingen kunnen worden uitgevoerd met behulp van gestandaardiseerde methoden zoals de Floor Slide Control (FSC 2000) conform NTA 7909 of met een tribometer. Deze metingen bepalen de wrijvingsweerstand van natte of droge oppervlakken. Over het algemeen gelden richtlijnen voor de wrijvingscoëfficiënt die een voldoende slipweerstand aangeven, bijvoorbeeld een hogere waarde voor natte toepassingen.

Materialen en toepassingen

Antislipvloeren kunnen worden gerealiseerd met verschillende materialen en technieken. Voorbeelden zijn PVC-vloeren, die vloeistofdicht en antislip uitgevoerd kunnen worden door thermisch lassen van tegels, of slijt- en afdichtingslagen op basis van epoxy, polyurethaan of acrylaten, vaak met toevoeging van korrels voor extra stroefheid. Ook gietvloeren, zoals cementgebonden gietvloeren, kunnen van een antislip laag worden voorzien. Traanplaat wordt soms ten onrechte als antislip beschouwd, maar kan in natte omstandigheden juist erg glad zijn. Antislipcoatings kunnen op bestaande vloeren worden aangebracht, waarbij antislipmiddelen zoals fijn zand aan de coating worden toegevoegd om de stroefheid te verhogen. De keuze voor het materiaal en de antislipgradatie hangt af van de specifieke belasting en situatie waarin de vloer zich bevindt.

Gebruikte bronnen: