Additief
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een additief is een stof die in kleine hoeveelheden aan een materiaal wordt toegevoegd om de eigenschappen daarvan in gewenste zin te beïnvloeden, bijvoorbeeld in verse of uitgeharde staat.
Omschrijving
In de bouw worden additieven veelvuldig toegepast, onder meer bij de productie van beton, mortel en asfalt. Ze kunnen verschillende functies hebben, zoals het verbeteren van de verwerkbaarheid, het verhogen van de sterkte of duurzaamheid, of het aanpassen van de weerstand tegen klimaatomstandigheden. Additieven kunnen zowel organische als anorganische verbindingen zijn. Bij het gebruik van meerdere additieven is het belangrijk om rekening te houden met hun onderlinge beïnvloeding en compatibiliteit met het basismateriaal.
Additieven in beton
Bij betonproductie worden veelvuldig hulpstoffen, ook wel additieven genoemd in Vlaanderen, gebruikt om eigenschappen van zowel vers als uitgehard beton te beïnvloeden. Voorbeelden van doelen zijn een betere verwerkbaarheid van de mortel, het sterker maken van uitgehard beton, het verhogen van de weerstand tegen het klimaat of een vervuilde omgeving, of het verbeteren van de weerstand tegen hoge temperaturen. Volgens de norm PN-EN 934-2 is een hulpstof voor beton een materiaal dat tijdens het mengproces wordt toegevoegd in een hoeveelheid van maximaal 5 massaprocent van het cementgehalte, terwijl bij een betonadditief het gehalte meer dan 5% van de cementmassa bedraagt, exclusief de basisgrondstoffen zand of toeslagmateriaal.
Vergelijkbare termen
hulpstof
Gebruikte bronnen: