Werkvoeg
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een werkvoeg is een voeg in een constructie, zoals beton of metselwerk, die ontstaat door een onderbreking in het bouwproces, bijvoorbeeld aan het einde van een werkdag.
Omschrijving
Werkvoegen zijn noodzakelijk om ongecontroleerde scheurvorming in beton- of metselwerkconstructies te voorkomen. Ze worden met opzet aangebracht om de natuurlijke bewegingen van materialen, zoals uitzetting en krimp door temperatuurwisselingen of vochtigheid, op te vangen. Bij betonverhardingen komen dwarse werkvoegen voor bij onderbrekingen van het betonneren, zoals aan het einde van een dagproductie of bij een onderbreking van meer dan twee uur. Ook langse werkvoegen kunnen voorkomen wanneer twee tegen elkaar aan gestorte stroken beton worden aangelegd. Bij metselwerk zorgen goed gevulde stoot- en lintvoegen voor voldoende vochtwering en een gelijkmatige hechting tussen stenen en mortel. Werkvoegen dienen zorgvuldig te worden gepland en uitgevoerd.
Toepassing in betonverhardingen
Bij betonverhardingen worden dwarse werkvoegen aangebracht bij het einde van een dagproductie of bij een onderbreking van meer dan twee uur. Langse werkvoegen ontstaan wanneer twee stroken beton naast elkaar worden gestort. Om randafbrokkeling te voorkomen, is het raadzaam om bij een werkvoeg in beton een sponning te frezen en een voegvulling aan te brengen. Bij dwarse werkvoegen in beton is lastoverdracht door granulaten afwezig, daarom worden deze, met uitzondering van licht belaste verhardingen, voorzien van deuvels om de belasting over te dragen en zo niveauverschillen te voorkomen. Geprefabriceerde voegsystemen worden meestal als werkvoeg gebruikt.
Werkvoegen bij metselwerk
Bij metselwerk is het belangrijk dat stoot- en lintvoegen goed gevuld zijn met mortel voor een gelijkmatige hechting tussen de bakstenen en de mortel en voor voldoende vochtwerendheid. Werkvoegen in metselwerk kunnen worden afgewerkt met behulp van een voegroller om een constante diepte te verkrijgen. Bij metselwerk met dunne voegen wordt vaak 'doorgestreken' tijdens het metselen in plaats van achteraf na te voegen.
Vergelijkbare termen
Bewegingsvoeg |
dilatatievoeg |
constructievoeg
Gebruikte bronnen: