Omgevingswet


Definitie

De Omgevingswet is een Nederlandse wet die per 1 januari 2024 in werking treedt en verschillende bestaande wetten op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, natuur en waterbeheer bundelt in één overkoepelende wet.

Omschrijving

De Omgevingswet heeft als doel het vereenvoudigen en stroomlijnen van de regelgeving rondom ruimtelijke ontwikkeling en het verbeteren van de samenhang tussen verschillende beleidsterreinen. De wet vervangt 26 bestaande wetten, waaronder de Wet ruimtelijke ordening, de Wet milieubeheer en de Waterwet, en introduceert een digitaal stelsel (het Omgevingsloket) waar alle informatie over ruimtelijke plannen en vergunningen centraal toegankelijk is.

Eigenschappen en kenmerken

- Integratie van regels voor ruimtelijke ordening, milieu, natuur en water.- Gebruik van één digitaal loket voor vergunningen en informatie.- Meer ruimte voor lokaal maatwerk en participatie van burgers en bedrijven.

Toepassingen en praktijkvoorbeelden

- Gemeenten kunnen via de Omgevingswet sneller en flexibeler besluiten nemen over bouwprojecten.- Bedrijven kunnen via het Omgevingsloket eenvoudiger vergunningen aanvragen en informatie inzien.

Onderhoud en duurzaamheidsaspecten

- De wet stimuleert duurzame ontwikkeling door het integreren van milieueisen in ruimtelijke plannen.- Regelmatige evaluatie en aanpassing van de wet om aan nieuwe maatschappelijke en technologische ontwikkelingen te voldoen.

Problemen en uitdagingen

- De implementatie van de wet vereist een grote inspanning van overheden, bedrijven en burgers.- Er is kritiek op de complexiteit van de transitie en de digitale infrastructuur.

Vergelijkbare termen

Wet ruimtelijke ordening