Noodwoning
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een noodwoning is een tijdelijke woonoplossing die snel geplaatst kan worden voor personen of gezinnen die door een acute situatie, zoals een ramp of verbouwing, zonder onderdak komen te zitten.
Omschrijving
Noodwoningen bieden een snelle oplossing wanneer men plotseling geen woning meer heeft. Dit kan komen door onverwachte noodsituaties zoals brand of overstromingen, maar ook tijdens langdurige verbouwingen waarbij de eigen woning tijdelijk onbewoonbaar is. Gemeenten kunnen deze woningen beschikbaar stellen aan mensen die dringend huisvesting nodig hebben. Noodwoningen zijn doorgaans niet bedoeld voor permanente bewoning en het verblijf is meestal beperkt in duur, gericht op doorstroming naar een duurzamere woonoplossing. De kwaliteit van noodwoningen kan variëren, maar snelheid en prijs staan vaak voorop bij de bouw ervan. Ze kunnen geleverd worden als modulaire units of prefab-woningen die snel getransporteerd en geïnstalleerd kunnen worden.
Toepassingen en kenmerken
Noodwoningen worden ingezet in diverse situaties, zoals na brand of natuurrampen, bij een onbewoonbaar- of ongeschiktheidsverklaring van een woning, bij partnergeweld, uithuiszettingen, uitstroom uit collectieve opvang of bij overbewoning. Ze kunnen ook dienen als tijdelijke huisvesting tijdens renovaties of verbouwingen. Vaak worden ze gebouwd met eenvoudige materialen of geprefabriceerde onderdelen om snelle montage mogelijk te maken. Modulaire units zijn hier een voorbeeld van, waarbij delen in de fabriek worden gemaakt en op locatie worden gemonteerd. Deze units kunnen aan elkaar gekoppeld worden om grotere woonruimtes te creëren. Hoewel snelheid en prijs belangrijke factoren zijn, kunnen moderne prefab noodwoningen voorzien zijn van basisvoorzieningen zoals keuken, badkamer en isolatie, en voldoen aan bouw- en veiligheidsnormen.
Historische context en types
De behoefte aan noodwoningen ontstond onder andere na de Tweede Wereldoorlog door verwoestingen en een tekort aan woningen. Verschillende soorten noodwoningen werden geïmporteerd of gebouwd, zoals Zweedse, Finse, Oostenrijkse woningen en Nissenhutten. Ook werden bestaande gebouwen, zoals Wehrmachtshuisjes, ingezet als noodoplossing. In sommige gevallen, zoals bij het Havendorp in Vlissingen na de Tweede Wereldoorlog, werden complete 'nooddorpen' opgezet met voorzieningen. Hoewel oorspronkelijk bedoeld als tijdelijk, hebben sommige van deze vroege noodwoningen aanzienlijk langer dienst gedaan en hebben ze soms zelfs de status van monument gekregen.
Vergelijkbare termen
Tijdelijke huisvesting
Gebruikte bronnen: