Nox-uitstoot

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

NOx-uitstoot is de emissie van stikstofoxiden (NOx), een verzamelnaam voor binaire verbindingen van stikstof en zuurstof, die vrijkomen bij verbrandingsprocessen.

Omschrijving

Stikstofoxiden (NOx) zijn gassen die voornamelijk ontstaan bij hoge-temperatuurverbranding, zoals in motoren en industriële processen. Deze emissies dragen bij aan luchtverontreiniging en kunnen leiden tot smogvorming, zure regen en de vorming van fijnstof. NOx is schadelijk voor zowel de menselijke gezondheid, met mogelijke luchtwegklachten, als voor het milieu, waar het de biodiversiteit en waterkwaliteit kan aantasten. Maatregelen om de uitstoot te beperken zijn onder meer het verbeteren van verbrandingstechnieken, het gebruik van schonere brandstoffen en het toepassen van nabehandelingssystemen.

Gevolgen en reductie

Te veel stikstofdepositie (neerslag van stikstofverbindingen) kan schadelijk zijn voor de natuur, met name in kwetsbare gebieden zoals Natura 2000. Het kan leiden tot verzuring of juist vermesting van de bodem, waardoor bepaalde plantensoorten verdwijnen en de biodiversiteit afneemt. Om NOx-uitstoot te verminderen, worden er op Europees niveau normen gesteld aan emissies voor onder andere voertuigen. In Nederland zijn er specifieke uitdagingen met betrekking tot stikstofdepositie die impact hebben op onder andere de bouwsector.

Gebruikte bronnen: