Impregneermiddel

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een impregneermiddel is een vloeistof die wordt gebruikt om poreuze materialen, zoals bouwmaterialen, te doordrenken en zo waterdicht, waterafstotend, schimmelwerend, brandvertragend of bestand tegen andere invloeden te maken.

Omschrijving

Impregneren houdt in dat een vloeistof in het te behandelen materiaal dringt. Het doel hiervan is om het materiaal te verduurzamen en beter bestand te maken tegen diverse omgevingsfactoren zoals vocht, vuil, algen en mossen. Door het aanbrengen van een impregneermiddel worden de poriën van het materiaal gevuld of wordt een waterafstotend oppervlak gecreëerd, waardoor vocht niet meer kan binnendringen. Dit helpt schade zoals schimmelgroei, vorstschade en zoutuitslag te voorkomen en draagt bij aan het behoud van de structuur en het uiterlijk van het gebouw.

Toepassing en Verwerking

Impregneermiddelen worden toegepast op diverse bouwmaterialen zoals baksteen, natuursteen, beton, stucwerk en hout. De middelen kunnen worden aangebracht door middel van spuiten, strijken (met kwast of roller) of vloeien. Bij het impregneren van bijvoorbeeld gevels is het belangrijk dat het materiaal wel waterafstotend wordt aan de buitenzijde, maar dampopen blijft om vocht van binnenuit te laten ontsnappen. Voorafgaand aan het impregneren is het cruciaal dat het te behandelen oppervlak schoon en droog is.

Soorten Impregnering

Naast het waterafstotend maken (hydrofoberen) zijn er ook impregneermiddelen die materialen brandvertragend maken. Deze middelen verminderen de ontvlambaarheid en vertragen de verspreiding van brand. De noodzaak van brandvertragende impregnering kan afhangen van lokale bouw- en brandveiligheidsvoorschriften. Er zijn ook middelen die de weerstand tegen slijtage vergroten of de absorptiecapaciteit verminderen, hoewel deze soms niet specifiek als 'impregneermiddelen' worden aangeduid.

Vergelijkbare termen

waterafstotend middel

Gebruikte bronnen: