Hopteelt
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Hopteelt is de teelt van hop, een meerjarige klimplant, voornamelijk ten behoeve van de bierproductie waar de vrouwelijke bloemen (hopbellen) worden gebruikt voor smaak, aroma en conservering.
Omschrijving
Hop (Humulus lupulus) is een snelgroeiende, meerjarige en tweehuizige klimplant die wel negen meter hoog kan worden. De teelt is gericht op de vrouwelijke planten, waarvan de bloemen, 'hopbellen' genaamd, etherische oliën bevatten. Deze oliën zijn essentieel voor het conserveren van bier en het geven van een bittere smaak. Hop gedijt goed op leemhoudende zandgrond met voldoende zonlicht, water en mest. De plant overwintert als wortelstok en heeft ondersteuning nodig om te klimmen, zoals staken of draden in hopvelden. Historisch gezien was hopteelt in Nederland en België wijdverbreid, onder andere in Poperinge en delen van Brabant en Limburg, maar nam in Nederland in de 18e en 19e eeuw sterk af door concurrentie. Tegenwoordig is er in Nederland hernieuwde belangstelling, mede door de opkomst van 'craftbeer'.
Teeltmethoden en constructies
Voor efficiënte hopteelt worden constructies gebruikt waarlangs de plant kan klimmen. Traditioneel werden staakvelden gebruikt, waarbij de hopranken tegen palen van drie tot zes meter hoog groeiden, vaak in 'hopkuilen' om water en bemesting vast te houden. Bij grootschalige moderne hopteelt worden vooral draadvelden toegepast, met lange rijen palen en draden waarlangs de planten tot acht meter hoog klimmen. Tussen de rijen is ruimte voor mechanische oogstmachines.
Oogst en verwerking
Na de oogst werden de gedroogde hopbellen vroeger gewogen met officiële hopwagen en verhandeld. Er was ook een hopkeurmeester om de kwaliteit te bewaken. Het drogen gebeurde van oudsher in de open lucht, maar er werden ook speciale droogschuren, hop-esten genaamd, gebruikt. Tegenwoordig kan hop zowel 'nat' (net geoogst) als gedroogd worden gebruikt, waarbij natte hop zorgt voor een iets frissere smaak en gedroogde hop voor een zuurdere smaak in bier.
Gebruikte bronnen: