Gasdoorlaatbaarheid

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Gasdoorlaatbaarheid, ook wel gaspermeabiliteit of doordringbaarheid genoemd, is de mate waarin een materiaal of constructie verschillende gassen kan doorlaten.

Omschrijving

De gasdoorlaatbaarheid van een materiaal is een belangrijke eigenschap in de bouw en andere industrieën. Het bepaalt hoe gemakkelijk gassen zoals lucht, waterdamp, zuurstof, koolstofdioxide, stikstof, helium, argon, methaan, waterstof of waterstofsulfide door het materiaal heen kunnen bewegen. Dit fenomeen wordt ook wel permeatie genoemd wanneer het specifiek gaat om het doordringen van een afgewerkt product, waarbij rekening wordt gehouden met de dikte en structuur. Kennis van gasdoorlaatbaarheid is essentieel voor diverse toepassingen, zoals het selecteren van materialen voor verpakkingen om de houdbaarheid van producten te garanderen, het ontwerpen van corrosiebestendige lagen of bij de toepassing van schuimstoffen als warmte-isolatie. Ook bij de beoordeling van bouwmaterialen is gasdoorlaatbaarheid relevant, bijvoorbeeld voor ventilatie en beluchting van gebouwen, het verminderen van vochtigheid en schadelijke gassen, en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Meetmethoden en normen

De gasdoorlaatbaarheid van materialen kan worden getest met gespecialiseerde apparatuur. Er bestaan diverse normen voor het meten van gasdoorlaatbaarheid, waaronder ISO 7229 voor rubber- of kunststof gecoate stoffen en normen voor het meten van zuurstof- en waterdampdoorlaatbaarheid zoals ASTM D-3985, ASTM F-1927, DIN-53380, JIS K-7126, ASTM F-1307, ISO CD 15105-2, ASTM F 1249, TAPPI T557, JIS K-7129 en ASTM E-96. De meetresultaten worden vaak uitgedrukt als de gasdoorlaatbaarheidscoëfficiënt of de permeatie, waarbij verschillende eenheden mogelijk zijn afhankelijk van de toegepaste norm.

Toepassingen in de bouw

In de bouw speelt gasdoorlaatbaarheid een rol bij diverse materialen en constructies. Voorbeelden zijn de waterondoordringbaar maken van muren en funderingen met bitumineuze emulsies, waarbij een lage gasdoorlaatbaarheid (bv. voor koolstofdioxide) van belang kan zijn. Aerogel isolatiepanelen kunnen worden gekenmerkt door hun uitstekende gasdoorlaatbaarheid, wat bijdraagt aan hun eigenschappen. Bij technisch textiel voor bijvoorbeeld biogasinstallaties is een lage gasdoorlaatbaarheid gewenst. Ook de gasdoorlaatbaarheid van vuurvaste materialen kan relevant zijn in processen met hoge temperaturen, zoals in cementovens. Daarnaast is de luchtdoorlaatbaarheid van weefsels van belang voor kledingcomfort. Bij biologisch afbreekbare coatings kan gecontroleerde gasdoorlaatbaarheid, bijvoorbeeld voor wondverzorging, noodzakelijk of gewenst zijn.

Vergelijkbare termen

Dampdiffusieweerstand | luchtdichtheid | permeabiliteit

Gebruikte bronnen: