Dakisolatie
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Dakisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal op of aan een dakconstructie om warmteverlies te beperken en het thermisch comfort te verbeteren.
Omschrijving
Dakisolatie is een effectieve maatregel om energie te besparen in een gebouw, aangezien een aanzienlijk deel (tot wel 30%) van de warmte via een ongeïsoleerd dak verloren kan gaan. Het doel is om warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden, wat leidt tot lagere stook- en koelingskosten en een aangenamer binnenklimaat. Naast thermische isolatie kan dakisolatie ook bijdragen aan geluidsisolatie door geluiden van buitenaf te dempen. Dakisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht, afhankelijk van het type dak (hellend of plat) en de constructie. Isolatie kan aan de binnenkant (bijvoorbeeld tussen de dakbalken of op de zoldervloer) of aan de buitenkant van het dakbeschot worden geplaatst. Bij isolatie aan de buitenkant moeten vaak de dakpannen worden verwijderd. Voor een goede werking van dakisolatie is aandacht voor ventilatie en een dampscherm belangrijk om vochtproblemen en condensatie te voorkomen. Een goed geïsoleerd dak verhoogt niet alleen het wooncomfort en verlaagt de energiefactuur, maar kan ook de waarde van de woning verhogen. De investering in dakisolatie kan zich relatief snel terugverdienen door de energiebesparing.
Soorten en materialen
Er zijn diverse materialen beschikbaar voor dakisolatie, die grofweg ingedeeld kunnen worden in minerale wol, kunststof isolatie en ecologische isolatie. Veelgebruikte materialen zijn onder andere glaswol, rotswol, PIR, PUR, EPS en XPS.
- Minerale wol: Denk hierbij aan glaswol en rotswol. Deze materialen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en isoleren zowel thermisch als akoestisch goed. Ze zijn flexibel en worden vaak gebruikt bij hellende daken tussen de spanten.
- Kunststof isolatie: Materialen zoals PIR, PUR, EPS en XPS vallen onder deze categorie. PIR- en PUR-platen hebben een hoge isolatiewaarde bij een beperkte dikte. EPS (vaak bekend als piepschuim) en XPS zijn vochtbestendig. Kunststof platen zijn vaak rigide en geschikt voor zowel platte als hellende daken, en kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant worden toegepast. Gespoten PUR-schuim dicht kieren goed af en is dampdicht.
- Ecologische isolatie: Hieronder vallen materialen zoals cellulose (papiervlokken) en houtwol.
De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van factoren zoals de beschikbare ruimte, de dakconstructie, het budget en gewenste eigenschappen zoals isolatiewaarde en geluidsdemping.
Vergelijkbare termen
Thermische isolatie |
onderdak |
energiebesparing
Gebruikte bronnen: