Daglichtregeling
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Een daglichtregeling is een systeem dat de kunstmatige verlichting automatisch aanpast op basis van de hoeveelheid beschikbaar daglicht in een ruimte.
Omschrijving
Daglichtregelingen maken gebruik van sensoren die de hoeveelheid daglicht meten. Op basis van deze meting wordt de intensiteit van de kunstverlichting bijgesteld: bij veel daglicht wordt de kunstverlichting gedimd of uitgeschakeld, en bij weinig daglicht wordt de kunstverlichting feller gezet of ingeschakeld. Het doel is om het totale lichtniveau in de ruimte constant te houden en tegelijkertijd energie te besparen door optimaal gebruik te maken van gratis daglicht.
Toepassing en voordelen
Daglichtregelingen worden toegepast in ruimtes waar voldoende daglicht binnenkomt, zoals via ramen of daklichten. Dit is rendabel bij minimaal 10% daglichtoppervlak op het dak of minimaal 30% daglichtoppervlak in de gevel. Ze worden vaak gebruikt in utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen en winkels om energie te besparen. Naast energiebesparing kan een daglichtregeling ook het visueel comfort verbeteren door een gelijkblijvend lichtniveau te creëren. De regeling kan traploos dimmen of de verlichting aan- en uitschakelen.
Systemen en installatie
Daglichtregelsystemen kunnen worden opgedeeld in 'closed loop' en 'open loop' systemen. Bij 'closed loop' systemen meet de sensor zowel daglicht als kunstlicht en wordt deze binnen geplaatst. Bij 'open loop' systemen wordt de sensor buiten geplaatst en meet deze enkel daglicht. Voor een effectieve daglichtregeling is het handig als de verlichting parallel aan de daglichtopeningen is geplaatst en in zones is verdeeld. Met name de verlichting dicht bij het raam kan dan worden uitgeschakeld bij voldoende daglicht. Een daglichtsensor wordt vaak gecombineerd met een bewegingsmelder, zodat het licht alleen aangaat bij onvoldoende daglicht én aanwezigheid. De daglichtsensor kan een klein kastje aan de buitenmuur zijn, of geïntegreerd zijn in het armatuur.
Gebruikte bronnen: