Creosoteren

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Creosoteren is een methode voor het verduurzamen van hout waarbij creosootolie onder druk en vacuüm in het hout wordt aangebracht om het te beschermen tegen aantasting door schimmels en insecten.

Omschrijving

Creosoteren is van oudsher een veelgebruikte techniek voor houtconservering, die de levensduur van hout aanzienlijk kan verlengen. De toegepaste creosootolie, een product verkregen uit steenkoolteer, dringt diep door in de houtstructuur en biedt zo langdurige bescherming tegen biologische afbraak. Historisch werd hout soms gedoopt in de olie, maar modernere methoden maken gebruik van druk om een betere penetratie te verkrijgen. Gecreosoteerd hout is herkenbaar aan de karakteristieke bruinzwarte kleur.

Proces en Regelgeving

Bij het creosoteren wordt het hout in een ketel geplaatst. Door middel van een vacuüm-drukproces wordt creosootolie bij een temperatuur van circa 125°C in het hout geperst gedurende minimaal een uur. Na deze fase wordt overtollige olie afgezogen en volgt vaak een fixatiefase om uitloging te minimaliseren. Vanwege schadelijke effecten op milieu en gezondheid is het gebruik van creosootolie sterk gereguleerd. Particulier gebruik is in Nederland verboden. Industrieel gebruik is alleen toegestaan voor specifieke doeleinden, zoals spoorbielzen, telefoon- en elektriciteitspalen, omheiningen, en toepassingen in haveninstallaties en waterwegen, mits aan strenge eisen voor de samenstelling en uitloging wordt voldaan.

Vergelijkbare termen

Houtimpregnatie

Gebruikte bronnen: